Sme aj na sociálnych sieťach

Kryptomeny

Recenzia Abra: Aplikácia a peňaženka s prevratnou novinkou – kryptomenovým indexom

Avatar

Článok

zo dňa

Abra - Bitwise 10 Crypto Index (BIT10)

Abra je  veľmi zaujímavý “hybrid” pre investorov do kryptomien, ktorý ponúka od októbra 2018 mimoriadne atraktívny produkt – index s desiatimi top kryptomenami, do ktorého je môžné investovať už od 5 dolárov. Ide o vôbec prvý takto dostupný index vo svete digitálnych mien pre malých, teda retailových investorov.

Čo je Abra?

Mobilná aplikácia Abra umožňuje jednoduchú investíciu do 30 kryptomien, 50 svetových mien, do akcií popredných svetových spoločností (Facebook, Amazon, Google, Tesla a podob.) a tiež do unikátneho BIT10 tokenu, ktorý je postavený na Bitwise 10 Crypto Indexe.

Funkcie Abra

1. Možnosť kúpiť BTC cez stránku

Základná vec, ktorú môžete spraviť priamo na stránke Abra, je kúpiť Bitcoin (BTC) prostredníctvom platobnej karty VISA alebo Mastercard. Jednoducho zadáte sumu BTC, ktorú chcete kúpiť, vyplníte adresu, kde sa majú vaše BTC odoslať a zrealizujete platbu. Ak nemáte peňaženku, Abra ponúka možnosť vytvoriť si ju. Táto služba však nie je ničím prelomová.

BTC si môžete kúpiť priamo cez stránku Abra.com

2. Mobilná aplikácia na obchodovanie s kryptomenami

Omnoho zaujímavejším produktom je mobilná aplikácia Abra, ktorá funguje na Androide aj iOS. Jej užívateľské prostredie vyzerá veľmi dobre, no to rozhodne nie je jediným plusom tohto produktu.

Cez aplikáciu Abra môžete:

  • Kúpiť Bitcoin a to viacerými spôsobmi: bankovým prevodom, platobnou kartou VISA či Mastercard
  • Odoslať Bitcoin, Litecoin alebo Bitcoin Cash na peňaženku Abra
  • Obchodovať Bitcoin s 30 kryptomenami a až 50 fiatovými menami
  • Investovať do indexu Bitwise 10 Crypto Index prostredníctvom tokenu BIT10, ktorý je výhradne dostupný len na tejto aplikácii (TOP!)
  • Obchodovať Bitcoin voči svetovým akciam napr. Facebooku, Amazonu a podob. (NEW!)

Abra - Jednoduché investovanie do kryptomien vrátane BIT10 tokenu založeného na Bitwise 10 Crypto Indexe

3. Index Bitwise 10 Crypto Index (BIT10)

Október 2018 sa stal mesiacom, kedy spoločnosť Abra priniesla na trh prvý kryptomenový indexový token BIT10. Ten umožňuje užívateľom jej aplikácie investovať naraz do 10 TOP kryptomien prostredníctvom jedného jednoduchého obchodu.

Indexové investovanie bolo vo svete kryptomien doteraz ponúkané len akreditovaným investorom s masívnym kapitálom. Abra však vytvorila token BIT10 založený na Bitwise 10 indexe, do ktorého je možné investovať jedine na aplikácii Abra a to už od 5 dolárov a dokonca za nulové poplatky.  Abra taktiež nestanovuje žiadne obmedzenia na frekvenciu transakcii alebo nákupných okien, čo robí produkt ideálnym riešením pre nestálych alebo neistých investorov, ktorí sa nevedia rozhodnúť do ktorých kryptomien investovať.

Bitwise 10 Crypto Index (BIT10) - banner

Token BIT10 je riadený spoločnosťou Bitwise Asset Management v americkom San Franciscu. Výkonný tím Bitwise má desiatky rokov skúsenosti zamestnancov Facebooku, BlackRock, Goldman Sachs, JP Morgan a ďalších významných spoločnosti.

Investíciou do BIT10 pokrývate aktuálne vyše 80% celej trhovej kapitalizácie kryptomien, ktorá sa sústredí v 10 popredných kryptomenách. Abra taktiež v čase spustenia produktu ukázala, že z historického hľadiska by od začiatku roku 2017 do septembra 2018 priniesla investícia do tohto tokenu vyššie zisky, než priama investícia do Bitcoinu.

Graf: Token BIT10 vs. Bitcoin od januára 2017 do konca septembra 2018

Graf: Token BIT10 vs. Bitcoin od januára 2017 do konca septembra 2018

Ako funguje obchodovanie s indexmi?
Kým vo svete kryptomien je obchodovanie s indexmi ešte “v plienkach”, na svetových trhoch ide o populárny produkt. Indexy predstavujú skupinu aktív, ktoré sa týkajú špecifického trhového sektora. Celková hodnota daného indexu sa počíta teda na základe aktuálnej ceny všetkých titulov, ktoré sa nachádzajú v danom indexe. V prípade tokenu BIT10 od Abry sa teda hodnota tokenu BIT10 vypočíta na základe celkovej hodnoty všetkých 10 kryptomien, ktoré sa v tomto indexe nachádzajú.

4. obchodovanie s akciami a ETF

Abra vo februári 2019 oznámila, že už tomto roku sprístupni vo svojej mobilnej aplikácii aj možnosť investovať Bitcoin do akcií popredných svetových spoločnosti ako sú Amazon, Tesla, Facebook, Google a podobne a tiež zo ETFs. Táto funkcia by mala byť sprístupnená už čoskoro.

Abra

Abra

Obchodovanie na Abra

Abra nie je len aplikácia na obchodovanie s kryptomenami. Je to aj peňaženka pre Bitcoin, ku ktorému máte privátny kľúč.

Čo to teda znamená?
Ak chcete začať obchodovať na Abra, musíte si na túto aplikáciu odoslať vaše bitcoiny alebo priamo cez aplikáciu si Bitcoin kúpiť. Zakúpený BTC budete mať na peňaženke, ku ktorej budete mať vlastný privátny kľúč. Ten si musíte niekde uschovať (pre bezpečnosť najlepšie na papier takým spôsobom, aby ste ho nikdy nestratili). Abra vašim privátnym kľúčom nikdy disponovať nebude.

Princíp obchodovania
Keď budete mať na peňaženke Abra vaše bitcoiny, môžete začať obchodovať s ostatnými kryptomenami vrátane BIT10 (teda tokenu Bitwise 10 Crypto indexu) a taktiež s 50 fiatovými menami, všetko s nulovými poplatkami! V skutočnosti ich však vlastniť nebudete. Vlastniť budete vždy len váš Bitcoin, ktorého hodnota sa bude meniť v závislosti od zmeny hodnoty toho, do čoho ste na Abra investovali.

Príklad: Na Abra budete mať 1 BTC. Rozhodnete sa, že kúpite 10 ETH (ethereum). V tomto momente Abra vytvorí smart kontrakt, ktorý vám garantuje, že máte právo na 10 ETH bez ohľadu na kolísanie cien medzi BTC a ETH. Keď sa rozhodnete zameniť vašich 10 ETH naspäť za Bitcoin, Abra vypočíta koľko BTC by ste mali obdržať na základe zmeny hodnoty ETH voči BTC. Aplikácia vás bude samozrejme nepretržite informovať o tom, v akom stave je váš obchod a akú má vaše konto aktuálne hodnotu (v BTC aj fiat mene teda v eurách resp. dolároch). 

Ukončenie obchodovania
Vybrať aktuálny zostatok v BTC sa dá viacerými spôsobmi – buď odošlete váš BTC na inú peňaženku určenú pre BTC, alebo zameníte BTC za doláre a následne si ich cez aplikáciu odošlete na váš bankový účet.

Bezpečnosť

Abra nedisponuje privátnym kľúčom k vašej peňaženke, vlastníte ho len vy. Tým sa Abra odlišuje od búrz, ktoré vám privátny kľúč neposkytnú, teda zodpovednosť za stav vášho konta na burze preberajú oni. Ak by teda bola burza hacknutá, môžete stratiť všetko, čo na nej máte. V prípade hacku Abra by to neplatilo.

Rizikom je však váš vlastný mobilný telefón. Ak by bol hacknutý alebo ukradnutý, hacker/zlodej dostane priamy prístup k vášmu účtu. Chráni vás len PIN KOD, ktorý musíte zadať vždy, keď aplikáciu cez smartfone otvoríte. Abra dvojfaktorovú ochranu (2FA) neposkytuje, pričom to zdôvodňuje tým, že ak je už zariadenie hacknuté alebo ukradnuté, 2FA si môže hacker/zlodej ľahko vygenerovať sám. Naopak odporúča, aby bol mobil chránený antivírusom, ochranou 2FA pre celý mobil, aby sa nepoužíval na návštevu potenciálne nebezpečných stránok (napr. pornostránky), aby ste ho chránili pred zlodejmi a podobne. Váš smartfone v prípade používania aplikácie Abra musíte vnímať ako svoju peňaženku.

Ak si kúpite nový telefón, alebo stratíte ten starý, privátny kľúč vám bude slúžiť na to, aby ste vašu peňaženku obnovili. Strata privátneho kľúču v prípade, že prídete o prístup k aplikácii (rozbitie či strata telefónu, krádež…) by bola pre vás v bolestivá, lebo ste jediný, kto ním disponuje.

Záver

Mobilná aplikácia Abra nás naozaj zaujala, skvelé znie najmä možnosť investície do indexu Bitwise 10 Crypto Index (Bit10 tokenu), čo vám zatiaľ nikto iný neponúkne, pokiaľ teda nepatríte medzi veľké ryby s obrovským kapitálom. Aplikácia funguje rýchle a plusom nepochybne je, že na rozdiel od búrz máte privátny kľúč k vašej BTC peňaženke, teda reálne vlastníte Bitcoin. Rizikom je hlavne to, že ide o mobilnú aplikáciu, teda ak by vám niekto hackol mobil, alebo vám ho ukradol, môžete mať problém. Aplikáciu Abra odporúčame ak chcete obchodovať s kryptomenami alebo využiť spomínaný Bitwise index, nie však ako vašu hlavnú peňaženku na úschovu BTC.

Ďalšie alternatívy

Coinbase – najznámejšia kryptozmenáreň ponúkajúca možnosť priamej kúpy kryptomien. Súčasťou je online peňaženka. V hodnotení zmenárni a búrz podľa ICORating ide o najbezpečnejšiu zmenáreň. Nedisponujete však privátnym kľúčom k vašim peňaženkám, čím sa vytvára teoretické riziko pri hacku, ktoré je však málo pravdepodobné. Ponúka burzu Coinbase Pro, na ktorú je možné odoslať kryptomeny z peňaženky Coinbase s nulovým poplatkom.

Recenziu Coinbase si môžete prečítať tu
Návod ako vytvoriť účet na Coinbase a verifikovať ho
Návod ako kúpiť a odoslať kryptomeny z Coinbase

Coinbase - top zmenáreň na kúpu a predaj Bitcoinu

Coinbase – top zmenáreň na kúpu a predaj Bitcoinu

Binance – najväčšia svetová burza s kryptomenami určená pre tých, ktorí chcú s kryptomenami aktívne obchodovať, alebo kúpiť kryptomeny, ktoré nie sú dostupne na bežných zmenárňach. Skvelé pre trejderov a Binance má výbornú aplikáciu. Neodporúča sa používať ako peňaženku na dlhú dobu, keďže nevlastníte privátne kľúče. Na burze by ste mali mať vždy len to, s čím plánujete obchodovať. Odporúčaným postupom pre začiatočníkov je kúpiť Bitcoin na Coinbase a následne ho odoslať na Binance. Registrovať na Binance sa môžete aj cez náš link, čo vás nič nestojí, no pomôžete rozvoju portálu kryptonovinky.sk.

Binance - svetová burza s kryptomenami

Binance – svetová burza s kryptomenami

Komentovať

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Bitcoin

Krypto správy dňa (1.10.): Býčí Bitcoin, zaujímavé správy o Cardano či práca pre Chainalysis

Avatar

Článok

zo dňa

od

Bitcoin

Kryptomeny na čele s Bitcoinom zažívajú turbulentné obdobie, no vývoj neustále napreduje. Prinášame vám prehľad najzaujímavejších denných správ.

Bitcoin dosiahol druhy najlepší kvartál v histórii. Rekordný je na dosah

Bitcoinu sa podarilo dosiahnuť druhý najlepší kvartál vo svojej histórii. Upozornila na to analytická firma zameraná na sledovanie on-chain transakcií Bitcoinu Skew. Skew na Twitteri publikovala tabuľku koncových cien Bitcoinu na konci kvartálov od roku 2014 až po súčasnosť. Z nej vyplýva, že najlepšia koncová cena Bitcoinu bola zaznamenaná k štvrtému kvartálu 2020, kedy sa na prelome 31. decembra 2017 a 1. januára 2018 uzavrela cena Bitcoinu na hodnote 13 660 dolárov (pár dní predtým dosiahol Bitcoin rekordnú hodnotu 20 tisíc USD). Podrobnosti sa dočítate v tomto článku.

Prvá významná spoločnosť zvažuje presun z Ethereum na Cardano!

Spoločnosť SingularityNET, ktorá sa špecializuje na umelú inteligenciu (AI) a stoji za svetoznámym A.I. robotom Sophia, podľa informácii Cointelegraph zvažuje migráciu z blockchainu Ethereum na konkurenčné Cardano (ADA). Naznačujú to nielen špekulácie, ale aj uzavretie spolupráce so spoločnosťou IOHK, ktorá patrí medzi tri firmy, ktoré sa najväčšou mierou podieľajú na vývoji ekosystému Cardano. Viac sa dočítate tu.

Chainalyis a IntegraFEC dostanú peniaze od IRC

Americký daňový úrad (IRS) oznámil, že prerozdelí viac než milión dolárov medzi spoločnosti Chainalysis a Integra FEC, ktorých úlohou bude sledovať transakcie tokenu Monero (XMR), ktorý je zameraný na realizáciu anonymných kryptónových transakcii. Celkovo sa o túto úlohu uchádzalo 22 projektov. Kým Chainalysis patrí k známym hráčom v oblasti skúmania blockchain transakcií, výber relatívne neznámeho Integra FEC je mierne prekvapujúci. IRS chce sledovať transakcie Monero najmä z dôvodu, že skrz túto kryptomenu môžu obchádzať užívatelia svoje daňové povinnosti. (cointelegraph.com)

Reálna konkurencia Cardano je iná, než si myslíte

Nový generálny riaditeľ Cardano Foundation Frederik Gregaard, ktorý by mal byť do tejto funkcie oficiálne vymenovaný až 1. novembra, skonštatoval, že reálnou konkurenciou pre Cardano nebudú firmy pôsobiace v blockchain sektoreGregaard v rámci rozhovoru pre  Cointeelegraph poznamenal, že najväčšia konkurencia nového ekosystému, ktorý sa buduje okolo kryptomeny Cardano a podieľa sa na ňom nielen Cardano Foundation, ale aj firmy IOHK a Emurgo, sa skrýva v bežných už globálne zabehnutých firmách.  Podrobnejšie sme sa téme venovali v tomto článku.

CEO MyEtherWallet si platil nájom z ťažby kryptomien

Kosala Hemachandra, ktorý založil populárny MyEtherWallet a aktuálne mu šéfuje, priznal, že v rokoch 2014 a 2015 financoval platby za svoj nájom v Los Angleles z toho, čo zarobil počas ťažby kryptomien. ,,Kúpil som si Bitcoin miner a mal som ho vo svojej izbe. Ťažil som a suma, ktorú som tým zarobil, stačila na zaplatenie nájomného a elektriny za túto izbu, takže som ju mal v podstate zadarmo,” spomínal na obdobie, kedy na ťažbu bitcoinu stačili menej technologicky náročné zariadenia. Priznal však, že v izbe bolo nesmierne teplo, pretože kombinácia zariadenia na ťažbu bitcoinu, ktorá produkuje veľké teplo s teplým podnebím v Kalifornii nebola príliš ideálna kombinácia. (cointelegraph.com)

Ak sa vám páčia naše články sledujte nás na Facebooku. 

Čítať ďalej

Cardano

Reálna konkurencia Cardano je iná, než si myslíte, tvrdí budúci CEO Cardano Foundation

Avatar

Článok

zo dňa

od

cardano

Nový generálny riaditeľ Cardano Foundation Frederik Gregaard, ktorý by mal byť do tejto funkcie oficiálne vymenovaný až 1. novembra, skonštatoval, že reálnou konkurenciou pre Cardano nebudú firmy pôsobiace v blockchain sektore.

Gregaard v rámci rozhovoru pre  Cointeelegraph poznamenal, že najväčšia konkurencia nového ekosystému, ktorý sa buduje okolo kryptomeny Cardano a podieľa sa na ňom nielen Cardano Foundation, ale aj firmy IOHK a Emurgo, sa skrýva v bežných už globálne zabehnutých firmách. ,,Myslím si, že najväčší konkurent sú najväčšie existujúce technologické platformy ako sú Google, Amazon, Tencent, Alibaba a podobne,” uviedol.

Gregaard je presvedčený, že veľkí poskytovatelia technológii a firmy, stojace za najväčšími sociálnymi sieťami, sa premenili od dodávania zmysluplných nástrojov svojim zákazníkom k tomu, že so svojimi zákazníkmi manipulujú a vedia o nich príliš veľa (vlastnia akoby časť z nich).

Podľa Greegarda je distribuovaná technológia pravý opak toho, čo ponúkajú tieto firmy. Blockchain totiž umožní používateľom mať kontrolu nad svojimi dátami a identitou.

,,Dnes naozaj neviete, čo sa deje na internete (ani s vašimi dátami, ktoré ste dali napr. Facebooku pozn.red.). Všetko čo robíte, sa nejakým spôsobom speňažuje. Myslím si, že keď ľudia postupne zistia, že na tomto svete nie je nič zadarmo (ani používanie internetu pozn.red.), zrazu skončia u blockchainu,” skonštatoval.

Blockchain podľa neho umožňuje budovanie spoločnosti, v ktorej jednotlivec nie je povinný vymeniť svoju identitu za službu, ktorá mu je poskytovaná. Ľudia sa tak oslobodia od vplyvu technologických gigantov.

Greegard v rámci diskusie taktiež naznačil, že projekty ako sú Cardano, Algorand či Tezos by mali prestať súťažiť medzi sebou, ale skôr viac spolupracovať, aby spoločne pomohli k tomto prechodu.

,,Myslím si, že tento trh je extrémne veľký. Keď začneme medzi sebou bojovať, ako sa technologické firmy rozhodnú, kde budú budovať svoje Dapps? Myslím si, že nám chýba akýsi čln (interakcia),” naznačil, že jednotlivé blockchainy by mali spolupracovať a vytvárať riešenia, ktoré budú interoperabilné.

Budúci šéf Cardano Foundation priznal, že giganti na čele s Google a Amazonom sú extrémne silní a disponujú biliónmi dolárov. Väčšou hodnotou, než je v celom kryptosektore. Proti týmto novým technológiám budú preto bojovať. Greegard je však presvedčený, že ekosystém Cardano bude napriek tomu dostatočne kvalitný na to, aby dokázal prežiť a žať úspech.

Zdroj: cointelegraph.com

Čítať ďalej

Cardano

Prvá významná spoločnosť zvažuje presun z Ethereum na Cardano!

Avatar

Článok

zo dňa

od

Cardano Sophia

Spoločnosť SingularityNET, ktorá sa špecializuje na Umelú inteligenciu (AI) a stoji za svetoznámym A.I. robotom Sophia, podľa informácii Cointelegraph zvažuje migráciu z blockchainu Ethereum na konkurenčné Cardano (ADA).

Naznačujú to nielen špekulácie, ale aj uzavretie spolupráce so spoločnosťou IOHK, ktorá patrí medzi tri firmy, ktoré sa najväčšou mierou podieľajú na vývoji ekosystému Cardano.

SingularityNET je platforma umožňujúca komukoľvek vytvárať, zdieľať a magnetizovať služby umelej inteligencie. Potenciálny prechod na Cardano zvažuje z dôvodu, že Ethereum má čoraz väčšie problémy s preťaženosťou siete a rastúcimi poplatkami, čo je najmä dôsledok rastúceho záujmu o DeFi projekty postavené na Ethereum blockchaine. Poplatky za transakcie na Ethereum sa už bežne dostávajú nad 10 dolárov, čo je extrémne veľa, pričom riešenie Ethereum 2.0 je procesom, ktorý môže trvať ešte roky (hoci “fáza 0“ sa má spustiť už v novembri alebo decembri).

,,Súčasné problémy s rýchlosťou a nákladmi Ethereum zvýšili naše úsilie skúmať alternatívy podporujúce SingularityNET,” priznal generálny riaditeľ projektu. ,,Prechod SingularityNET na moderný blockchain ako je Cardano je jasnou cestou k dosiahnutiu rozsahu a rýchlosti takého škálovania a rýchlosti, ktoré umožnia koncovým používateľom platformy SingularityNET, aby sa nemuseli zaoberať infraštruktúrou kryptomeny.”

Ak by firma pristúpila k tomuto svojmu plánu, vymenila by svoj natívny token AGI z ERC-20 tokenu na token kompatibilný s Cardanom. Hlavný predstaviteľ Cardano Charles Hoskinson stojaci na čele firmy IOHK deklaroval, že pracujú na tom, aby migrácia ERC20 tokenov z Ethereum na Cardano prebiehala absolútne prirodzene a bez komplikácii. SingularityNET sa však bude musieť vzdať programovacieho jazyka Solidity v prospech Plutusu, ktorý budú využívať smart kontrakty na Cardano po spustení fázy Goguen (až po spustení fazy Goguen, ktorá je naplánovaná na koniec roka, bude možné na Cardano písať smart kontrakty pozn.red.).

Dr. Goertzel taktiež uviedol, že budúcnosť vidí v kombinácii využívania viacerých blockchainov. Je teda možné, že jeho projekt zostane aj na Ethereum a jednoducho len rozšíri svoje pôsobenie aj na konkurenčne Cardano. ,,Ak Cardano ukáže, že je vo všetkom lepšie, tak by tam malo migrovať všetko. Ak sa však ukáže, že Ethereum je na niektoré účely užitočnejšie a na iné zas Cardano, tak by to bolo asi správne, že?,” spýtal sa rečnícky.

SingularityNET má v oblasti umelej inteligencie obrovské ambície. Orientuje sa na niečo, čo sa nazýva General Intelligence (AGI) – hypotetická strojová inteligencia, ktorá je schopná porozumieť alebo naučiť sa čokoľvek o akejkoľvek intelektuálnej úlohe, ktorú dokáže ľudská bytosť.

Nakoľko vytvorenie takejto inteligencie by bolo mimoriadnym krokom pre celú populáciu (mimochodom Elon Musk takúto AI považuje pre ľudstvo za veľkú hrozbu), podľa Dr. Goertzela je nesmierne dôležité, aby fungovala decentralizovane a diverzifikovane. A práve preto potrebuje existovať na decentralizovanej platforme. ,,Dôsledne formalizované funkčné programovacie základy Cardano majú potenciál poskytnúť bohatý a flexibilný základ pre implementáciu pokročilých aspektov dizajnu SingularityNET – ale rovnako nám dávajú prísľub, že poskytnú bezpečný spoľahlivý základ pre základne aj pokročilé operácie v sieti.”

Signularity tvrdí, že je prvou platformou, ktorá umožňuje rôznym umelým inteligenciám vzájomne komunikovať a zdieľať údaje o interakcii vývojárov a používateľov. Táto firma taktiež stoji za doposiaľ najznámejším A.I. robotom Sofia, ktorá by najnovšie údajne mohla získať občianstvo Malty a v minulosti, keď ešte patrila pod Hanson Robotics (Dr. Goertzel bol šéfom vývoja v tejto firme), už dostala občianstvo Saudskej Arábie.

Téme umelej inteligencie sa nedávno venoval aj náš partnerský YouTube kanál Zaujalo ma, ktorý vo svojom zaujímavom videu spomína aj robota Sophiu. Pozrite si video o potenciálne najväčšom vynáleze v histórii ľudstva, ktorý môže byť možno aj jeho posledným:

Zdroj: cointelegraph.com

Čítať ďalej

Bitcoin

Bitcoin dosiahol druhý najlepší kvartál v histórii. Rekordný je na dosah

Avatar

Článok

zo dňa

od

Bitcoin Hulk

Bitcoinu sa podarilo dosiahnuť druhý najlepší kvartál vo jeho histórii. Upozornila na to analytická firma zameraná na sledovanie on-chain transakcií Bitcoinu Skew.

Skew na Twitteri publikovala tabuľku koncových cien Bitcoinu na konci kvartálov od roku 2014 až po súčasnosť. Z nej vyplýva, že najlepšia koncová cena Bitcoinu bola zaznamenaná k štvrtému kvartálu 2020, kedy sa na prelome 31. decembra 2017 a 1. januára 2018 uzavrela cena Bitcoinu na hodnote 13 660 dolárov (pár dní predtým dosiahol Bitcoin rekordnú hodnotu 20 tisíc USD).

Doposiaľ druhá najvyššia hodnota Bitcoinu ku koncu kvartálu bola nameraná v druhom kvartáli 2019 – išlo o cenu 10 590 dolárov. Nuž a dnes možno skonštatovať, že druhé miesto má “nového držiteľa”. Až do konca 30. septembra 2020 sa totiž cena Bitcoinu pod 10 590 dolárov neprepadla a bola zhruba o 100 dolárov vyššia.

Pokiaľ ide o predikcie na najbližšie obdobie, trader Michael van de Poppe upozornil, že Bitcoin má relatívne silný odpor na cene 10 800 dolárov. Ak by sa mu podarilo vytvoriť z tejto hodnoty namiesto rezistencie support, bol by to býčí signál. Ak to nevyjde, ďalšími možnými zástavkami sú hodnoty 10 600 USD, 10 400 USD a 10 200 USD. Poppe nevylučuje aj možnosť návratu na  stále nevyplnený CME Gap, ktorý je okolo ceny 9 600 USD.

Pozitívnym signálom je, že hashrate bitcoinu, teda celková výpočtová sila vynaložená na jeho ťažbu, opäť mieri k novým rekordným hodnotám, čo podčiarkuje pozitívnu náladu ťažiarov.

Zdroj: cointelegraph.com

Čítať ďalej

Kryptomeny

VIDEO: TECH NEWS: Ďalší rekord Tesly, neuveriteľný “recyklovateľný” Mercedes & Facebook

Avatar

Článok

zo dňa

od

tech-news

Svetlo sveta uzrelo najnovšie na technológie zamerané video cryptofriendly YouTube kanálu Zaujalo ma. Tentokrát sa venuje predovšetkým novinkám o automobilke Tesla Elona Muska, no taktiež upozorňuje na futuristický prototyp elektromobilu Mercedesu AVTR, ktorý má byť z recyklovateľných materiálov a tiež na názor Donalda Trumpa na elektromobily. Pikoškou sú správy o tom, že na smart okuliaroch pracuje Facebook v spolupráci s firmou Ray-Ban, ktorá má v tejto oblasti dominantné postavenie.

Včerajší diel bol o kryptomenách – prehľad toho najdôležitejšieho si pozrite tu: 

 

Čítať ďalej

Kryptomeny

Krypto správy dňa (30.9.): Nové Ethereum, Cardano, Ebang či DeFi

Avatar

Článok

zo dňa

od

Správy dňa

Kryptomeny na čele s Bitcoinom zažívajú turbulentné obdobie, no vývoj neustále napreduje. Prinášame vám prehľad najzaujímavejších denných správ.

Testnet Ethereum 2.0 dopadol úspešne, hoci s rozpakmi

Spusteniu novej éry Ethereum s názvom Ethereum 2.0 predchádza niekoľko testov. Jeden z tých mimoriadne významných s názvom Spadina sa realizoval v utorok, no pocity z neho sú mierne zmiešané. Označovaný je tiež pod pojmom “generálna skúška”. Pointou Spadina bolo akési skúšobné spustenie celej siete postavenej na Proof of Stake konsenze na presne určený časový úsek 72 dni hodín (so štartom od 29. septembra 12.00 UTC). Vývojári tvrdia, že išlo pravdepodobne o poslednú šancu pre záujemcov vyskúšať si staking na testnete, teda na “neostro” pred spustením ostrej „fázy 0” Ethereum 2.0 plánovanej na koniec roka. O tom ako do dopadlo, čo bolo pozitívne a čo nie, sa dozviete v tomto článku.

COVID urýchlil adopciu, myslí si budúci CEO Cardano Foundation

Frederik Gregaard, ktorý by mal byť 1. novembra predstavený ako nový generálny riaditeľ spoločnosti Cardano Foundation, ktorá sa spolupodieľa na vývoji ekosystému kryptomeny Cardano (ADA), si myslí, že pandémia koronavírusu mala pozitívny vplyv na rýchlejšiu adopciu digitálnych aktív a s tým súvisiacich kryptomien. ,,Poskytlo nám to príležitosť urýchliť tento proces o 5 až 6 rokov,” uviedol. Na druhú stranu pokiaľ ide o adopciu technológie, ktorú prináša Cardano, teda ekosystému, ktorý ponúka decentralizované riešenie bez potreby prostredníka, ktorému sa dá dôverovať bez toho, aby ste museli dôverovať druhej strane, v súčasnosti stojí v čele rýchlejšej adopcie kuriózne fakt, že mnoho štátov si medzi sebou navzájom dôveruje. Kým bude dôvera pretrvávať, dopyt po decentralizovaných riešeniach nemusí byť taký veľký a ťažšie sa budú hľadať cieľoví zákazníci. Greegard taktiež skonštatoval, že sa rozhodol pre príchod do Cardano Foundation z dôvodu, že ide o projekt, ktorý má víziu na najbližších 20-30 rokov a ide teda o dlhodobého hráča, ktorý môže zohrať významnú úlohu v mnohých sektoroch. (cointelegraph.com)

Okolo DeFi je veľký humbug, skonštatoval CEO MyEtherWallet

Generálny riaditeľ populárnej kryptopeňaženky MyEtherWallet Kosal Hemachandra povedal v rozhovore pre Cointelegraph, že DeFi sektor je nový “prehajpovaný” koncept postavený na Erthereum. ,,Hluk okolo neho je príliš veky, takže všetci okolo pobehujú a snažia sa prísť na to, čo bude tou ďalšou vecou, do ktorej vložia peniaze, aby zbohatli. Robia to bez toho, aby tomu predchádzala dostatočná štúdia,” upozornil na jasnú podobnosť s ICO horúčkou z roku 2017. Viac sa dočítate tu.

Ebang má výrazne nižšie tržby. Firmu ovplyvnila pandémia

Zdá sa, že koronavírus sa dotkol aj ziskovosti spoločností, ktoré podnikajú v oblasti kryptomien. Minimálne to tak vyzerá pri pohľade na výsledky ťažobného giganta Ebang, ktorému klesli v prvej polovici roka 2020 výnosy až o 50%. Ebang pripisuje tento prepad hlavne následkom pandémie koronavírusu. Príjmy firmy klesli tento rok na menej než 11 miliónov dolárov, čo je o vyše polovicu menej než 22 miliónov dolárov, ktoré za rovnaké časové obdobie utŕžila minulý rok. Generálny riaditeľ čínskeho giganta, ktorý sa obchoduje na americkej burze Nasdaq, Dong Hu, vo vyhlásení uviedol, že negatívne ich ovplyvnili napríklad kroky dodávateľov čipov ako sú Nvidia či Taiwan Semiconductor, ktorý pre ochranu svojho podnikania po vypuknutí pandémie pristúpili ku krokom, ktoré ovplyvnili aj ich firmu. (cryptoslate.com)

VIDEO: Ďalší rekord Tesly, neuveriteľný “recyklovateľný” Mercedes & Facebook

Svetlo sveta uzrelo najnovšie na technológie zamerané video cryptofriendly YouTube kanálu Zaujalo ma. Tentokrát sa venuje predovšetkým novinkám o automobilke Tesla Elona Muska, no taktiež upozorňuje na futuristický prototyp elektromobilu Mercedesu AVTR, ktorý má byť z recyklovateľných materiálov a tiež na názor Donalda Trumpa na elektromobily. Pikoškou sú správy o tom, že na smart okuliaroch pracuje Facebook v spolupráci s firmou Ray-Ban, ktorá má v tejto oblasti dominantné postavenie.

Ak sa vám páčia naše články sledujte nás na Facebooku. 

Čítať ďalej

Ethereum

Okolo DeFi je veľký humbug, skonštatoval CEO MyEtherWallet

Avatar

Článok

zo dňa

od

DeFi

Generálny riaditeľ populárnej kryptopeňaženky MyEtherWallet Kosal Hemachandra povedal v rozhovore pre Cointelegraph, že DeFi sektor je nový “prehajpovaný” koncept postavený na Erthereum.

,,Hluk okolo neho je príliš veky, takže všetci okolo pobehujú a snažia sa prísť na to, čo bude tou ďalšou vecou, do ktorej vložia peniaze, aby zbohatli. Robia to bez toho, aby tomu predchádzala dostatočná štúdia,” upozornil na jasnú podobnosť s ICO horúčkou z roku 2017.

Šéf MyEtherWallet si myslí, že DeFi naznačilo svoj potenciál už v priebehu roka 2019. Už v tom čase bolo zrejmé, že prináša riešenia, ktoré umožnia decentralizované spôsoby poskytovania pôžičiek či ich získavanie. Rok 2020 však naštartoval proces, počas ktorého vznikli “mnohé projekty akoby z ničoho” a mnohé z nich upútali obrovskú pozornosť špekulantov.

Podľa Hemechandru má DeFi mnoho víťazov aj porazených, no humbug okolo neho môže mať napokon pozitívny vplyv aj na vývoj Ethereum a zlepšenie celého ekosystému kryptomien. Dôsledkom obrovského rastu o Defi sú totiž aj negatíva v podobe preťaženého blockchainu Ethereum a s tým súvisiacich obrovských poplatkov za transakcie, ktoré sa u DeFi niekedy priblížili 40 až 80 dolárom za transakciu.

Tieto problémy, ktoré v súčasnosti vrhajú na Ethereum zlé svetlo v tom zmysle, že takýto obrovský záujem jednoducho nezvláda, môže viesť k zvýšeniu úsilia o zlepšenie technológii. Pôjde dozaista o veľkú výzvu, ktorá napokon bude dúfajme viesť k tomu, že sa dočkáme ešte kvalitnejších riešení vedúcich k lacnejším a rýchlejším transakciám na decentralizovanej báze.

Zdroj: cointelegraph.com

Čítať ďalej

Ethereum

Testnet Ethereum 2.0 dopadol úspešne, hoci s rozpakmi

Avatar

Článok

zo dňa

od

ethereum20

Spusteniu novej éry Ethereum s názvom Ethereum 2.0 predchádza niekoľko testov. Jeden z tých mimoriadne významných sa realizoval v utorok, no pocity z neho sú mierne zmiešané.

Názov testnetu, o ktorom sa budeme baviť v tomto článku je Spadina a označovaný je tiež pod pojmom “generálna skúška”. Pointou Spadina bolo totiž akési skúšobné spustenie celej siete postavenej na Proof of Stake konsenze na presne určený časový úsek 72 dni hodín (so štartom od 29. septembra 12.00 UTC).

Vývojári tvrdia, že išlo pravdepodobne o poslednú šancu pre záujemcov vyskúšať si staking na testnete, teda na “neostro” pred spustením ostrej „fázy 0” Ethereum 2.0 plánovanej na koniec roka.

Dojmy zo spustenia testnetu sú však mierne rozpačité. Z jednej strany je výbornou správou, že sa pri procesoch depozitu vkladov a ani pri zvládaní realizácie blokov neobjavili žiadne vážne problémy. Na druhú stranu nepotešil nízky komunitný záujem o tento testnet. Ako upozornil Cointelegraph v prvých niekoľkých kolách validácie sa do procesu konsenzu zapojilo menej než 34% “stakeu” z počtu prihlásených validátorov, hoci sa očakávalo, že by mohlo ísť až o 80 percent.

Táto nízka miera naznačuje, že mnoho členov komunity, ktorí sa prihlásili ako validátori pre testnet, sa nedokázali zapojiť včas, alebo sa na to jednoducho “vykašľali”. Vývojári totiž dospeli k názoru, že zrejme tak neurobili jednoducho z dôvodu, že ide o testnet a v rámci stakingu by nič nezarobili. Staking na testnete Ethereum 2.0 totiž nemal potenciál priniesť nejaký zisk (napríklad na rozdiel od testnetu éry Shelley u Cardano, ktorý reálne zhodnocoval ADA mince).

Nakoľko testnet bol zameraný hlavne na to, aby sa zistilo, či sa objavia nejaké problémy pri procese spustenia siete, nízka účasť nebola hlavným problémom. Niektorí užívatelia hlásili problémy s Teku, čo je jeden z nových klientov, ktorý vstúpil do fázy hlavného testovania. Iní upozorňovali na potenciálny problém s presmerovaním portov, pretože sa zdá, že väčšina klientov nepoužíva Universal Plus & Play. Táto technológia dynamicky otvára porty smerovača, aby umožnila prijímanie prichádzajúcich pripojení lokálnou sieťou, čo je rozhodujúce pre siete peer-to-peer. Jeho absencia by mohla spôsobiť problémy niektorým menej technicky zdatným používateľom, ktorí nemusia vedieť, ak sa manuálne otvárajú sieťové porty.

Tak či onak, spustenie testnetu Spadina sa javí byť ako relatívne úspešné a hlavne stabilné. Do konca roka zostávajú tri mesiace a keďže Ethereum chce spustiť „fázu 0”  ešte v roku 2020, zdá sa, že po spustení tohto testnetu je dosiahnutie tohto cieľa reálne.

Treba zdôrazniť, že spustenie “fázy 0” nebude mať okamžitý dopad na cely ekosystém Ethereum. Proof of Work Ethereum prvej generácie bude naďalej fungovať ako doteraz, avšak s výnimkou toho, že na Ethereum 2.0 sa bude už dať stakovať. Fázu 0 preto označil Afri Shoedon, ktorý patrí medzi hlavných testerov ETH 2.0, tiež len ako “simulovanútestovaciu fázu”, počas ktorej sa bude dať v reálnom prostredí sledovať správanie užívateľov, ktorí sa zapoja do stakingu.

Kompletné dokončenie celej novej éry Etehreum 2.0 je otázka niekoľkých rokov a hoci optimisti spomínajú už rok 2022, nikto by určite nedal ruku do ohňa, že sa všetko dovtedy stihne. Ethereum 1.0 a Ethereum 2.0 budú dovtedy fungovať takpovediac vedľa seba.

Zdroj: cointelegraph.com

Čítať ďalej

Bitcoin

VIDEO: Nový rekord Bitcoinu, inštitúcie nakupujú, LN vs. WBTC či novinky o Ethereum 2.0

Avatar

Článok

zo dňa

od

kryptonews-29-9-2020

Bitcoin vytvoril nový rekord, Grayscale skupuje ďalšie BTC, Michael Saylor vysvetlil svoj vzťah k Bitcoinu a názor na fiatové meny, WBTC brutálne predbieha Lightning Network v adopcii, ťažiari Ethereum zarábajú na poplatkoch viac ťažiari bitcoinu a o staking Ethereum je obrovský záujem. Prinášame vám nový diel súhrnu top správ posledných dní zo sveta kryptomien, ktorý pripravil YouTube kanál Zaujalo ma. Zväčša ide o novinky, ktoré ste mohli čítať práve na našom webe.

Čítať ďalej

Bitcoin

Krypto správy dňa (29.9.): Ďalší míľnik Bitcoinu, akumulácia BTC a dôležité správy Ethereum

Avatar

Článok

zo dňa

od

Ropa Bitcoin

Kryptomeny na čele s Bitcoinom zažívajú turbulentné obdobie, no vývoj neustále napreduje. Prinášame vám prehľad najzaujímavejších denných správ.

Bitcoin s novým rekordom. Tak dlho nad $10 000 ešte nikdy nebol

Bitcoin opäť vytvoril nový rekord a hoci na jeho cene nie je na prvý pohľad badateľný, môže byť pre investorov veľmi býčí. Vyjadruje totiž jeho odolnosť. Cena Bitcoinu totiž ešte nikdy predtým nebola tak dlho nad úrovňou 10 tisíc dolárov, ako v tomto čase. Ako upozornil známy propagátor Bitcoinu Anthony pompliano, Bitcoin sa drží nad úrovňou $10 000 už dlhšie než 63 dní. Ide o dlhšie obdobie, než v roku 2017, kedy dosiahol rekordnú hodnotu 20 tisíc USD. Viac sa dozviete tu.

VIDEO: Nový rekord Bitcoinu, inštitúcie nakupujú, LN vs. WBTC či novinky o Ethereum 2.0

Bitcoin vytvoril nový rekord, Grayscale skupuje ďalšie BTC, Michael Saylor vysvetlil svoj vzťah k Bitcoinu a názor na fiatové meny, WBTC brutálne predbieha Lightning Network v adopcii, ťažiari Ethereum zarábajú na poplatkoch viac ťažiari bitcoinu a o staking Ethereum je obrovský záujem. Prinášame vám nový diel súhrnu top správ posledných dní zo sveta kryptomien, ktorý pripravil YouTube kanál Zaujalo ma. Zväčša ide o novinky, ktoré ste mohli čítať práve na našom webe.

Grayscale nakúpila bitcoiny za ďalších 180 miliónov dolárov

Spoločnosť Grayscale Investments, o ktorej sme intenzívne písali najmä v prvej polovici roka pre jej výraznú akumuláciu bitcoinov, oznámila, že v priebehu posledného týždňa zvýšila hodnotu svojho Bitcoin Trust o viac ako 180 miliónov dolárov. Podľa údajov informačnej platformy ByBt Grayscale naakumulovala v priebehu posledných 7 dní presne 17 100 BTC. V čase písania článku, kedy bobuľa cena BTC 10 890 USD, mala firma pod kontrolou 449 9000 BTC v hodnote 4,9 miliardy dolárov. Ak vás zaujíma viac, otvorte si tento článok.

Kumulatívne poplatky Ethereum strmo rastú a „utekajú” Bitcoinu

Kumulatívne transakčné poplatky, ktoré boli zaplatené ťažiarom Ethereum v priebehu roku 2020 sú už takmer dvojnásobne vyššie, než hodnota poplatkov, ktoré boli zaplatené ťažiarom Bitcoinu. Výška kumulatívnych poplatkov ETH ťažiarom aktuálne predstavuje už viac než 276 miliónov dolárov, kým minerom BTC bolo v dolárovej hodnote vyplatených tento rok zatiaľ vyše 146 miliónov USD. Ide o nezvyčajný trend, pretože podľa historických čísel zarábali doposiaľ ťažiari Bitcoinu na poplatkoch suverénne najviac. Podrobnosti sa dočítate v tomto článku.

Údaje z testnetu ukazujú, že o staking Ethereum je veľký záujem

Prechod Ethereum do éry Ethereum 2.0 a s tým súvisiaci prechod na Proof of Stake (PoS) sa pripravuje už štyri roky. Dlho očakávané spustenie ETH 2.0 je však už konečne výrazne bližšie. Z údajov blockchain explorera Ethereum s názvom beanconcha.in vyplýva, že v testnete ETH2 s názvom Medalla testnet bolo aktivovaných už viac ako 60 000 uzlov validátorov, ktorí  do stakingu kolektívne zapojili už viac ako 2 milióny testnet ETHerov známych ako “Görli ETH”. Viac sme sa tejto téme venovali tu.

Ak sa vám páčia naše články sledujte nás na Facebooku. 

Čítať ďalej

Populárne

Informácia pre čitateľov / Informace pro čtenáře

SK: Informácie uverejnené na stránke kryptonovinky.sk sú výhradne informačného charakteru a v žiadnom prípade nie sú investičnou radou alebo obchodným odporúčaním. Nie sme obchodní poradcovia. Portál kryptonovinky.sk nenesie žiadnu zodpovednosť za vaše prípadne finančné straty pri investícii do kryptomien alebo na iných trhoch. Hoci sa venujeme predovšetkým téme kryptomien, upozorňujeme, že sú veľmi volatilné a preto sú považované za rizikovú investíciu., ktorá môže viesť k vysokým stratám. V žiadnom prípade nie sme zodpovední za škody, ktoré môžu vzniknúť na vašom účte. Pre skutočné finančné rady kontaktujte svojho finančného poradcu. Do kryptomien by ste nemali nikdy investovať viac peňazí, než si môžete dovoliť stratiť.

CZ: Informace na adrese kryptonovinky.com jsou výhradně informačního charakteru a v žádném případě nejsou investiční radou nebo obchodním doporučením. Nejsme obchodní poradci. Portál kryptonovinky.com nenese žádnou odpovědnost za vaše případně finanční ztráty při investici do kryptoměn nebo na jiných trzích. Ačkoliv se věnujeme především tématu kryptoměn, upozorňujeme, že jsou velmi volatilní a proto jsou považovány za rizikovou investici, která může vést k vysokým ztrátám. V žádném případě nejsme zodpovědní za škody, které mohou vzniknout na vašem účtu. Pro skutečné finanční rady kontaktujte svého finančního poradce. Do kryptoměn byste neměli nikdy investovat více peněz, než si můžete dovolit ztratit.

-

Upozornenie / Upozornění

SK: CFD sú komplexné nástroje a nesú vysoké riziko straty finančných prostriedkov spôsobené finančnou pákou. 74% - 89% retailových investorov príde o peniaze pri obchodovaní s CFD. Mali by ste zvážiť, či rozumiete, ako CFD funguje a či si môžete dovoliť vysoké riziko straty vašich peňazí.

CZ: CFD jsou komplexní nástroje a nesou vysoké riziko ztráty prostředků způsobené finanční pákou. 74% - 89% retailové investory přijde o peníze při obchodování s CFD. Měli byste zvážit, zda rozumíte, jak CFD funguje a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty vašich peněz.

SK: Viac informácii o možných rizikách nájdete tu.
CZ: Více informací o možných rizicích náleznete zde.

-

Kryptonovinky.sk © 2019
Kryptonovinky.com © 2019

Tvorba web stránok - TOSTAD.sk

-