Sme aj na sociálnych sieťach

Recenzie

Recenzia DX.Exchange: Regulovaná burza s kryptomenami, tokenizovanými akciami a STO

Avatar

Článok

zo dňa

Dx.Exchange recenzia

Jednou z nových lastovičiek, ktoré prepájajú trh s kryptomenami s bežnými akciami, je estónska burza DX.Exchange. Ide o Európskou úniou plne regulovanú burzu využívajúcu technológiu Nasdaq a ponúkajúcu možnosť obchodovať nielen s bežnými kryptomenami, ale aj s tokenizovanými akciami a čoskoro tiež s STO tokenmi, ktoré sú skutočnými finančnými cennými papiermi, čiže sú kryté majetkom, ziskom alebo výnosom spoločnosti, ktorá ich ponúkajú.

Práve pokiaľ ide o a STO, očakáva sa, že rok 2019 by mohol pre security tokeny, ktoré sú akýmisi nástupcami tokenov ponúkaných v rámci ICO, veľmi významný. Obchodovanie s tokenizovanými akciami, čiže napríklad s tokenmi, ktoré sú akciami Facebooku, Amazonu, Tesly a podobne, tiež znie nepochybne zaujímavo.

Promo video DX.Exchange na navnadenie

Všetko na jednom mieste

Burza DX.Exchange sa rada prezentuje ako miesto, ktoré prináša revolúciu v spôsobe obchodovania, pretože prepája bežný trh s kryptorevolúciou vďaka tomu, že sa všetko deje na jednom mieste. Na DX.Exchange totiž môžete obchodovať nakupovať, obchodovať alebo vymieňať tradičné fiat meny popri kryptomenách a tokenizovaných akciách veľkých spoločností. Nepotrebujete na to žiadnu službu tretej strany. Obchodujte Bitcoin voči EUR, Facebook voči BTC, či tokeny Tesly voči USD.

Tokenizované akcie

DX.Exchange umožňuje obchodovanie s tokenizovanými akciami veľkých spoločnosti akú so Google, Tesla, Apple, Amazon, Intel, Facebook a ETFs a to v pároch s dolárom alebo BTC (párov s BTC je zatiaľ menej). Kryté sú v pomere 1:1 k reálnym akciám. Vďaka tejto burze si môžete kúpiť malý podiel týchto spoločnosti, čím sa odstraňujú dlhotrvajúce prekážky medzi potenciálnymi obchodníkmi  a akciami, ktoré boli doteraz len ťažko dostupné. Možnosť investovať do reálnych akcií spoločnosti s menším kapitálom sa tak výrazne zjednodušuje.

Technológia od Nasdaq

Platforma DX Exchange je postavené na softvéri od Nasdaq, čo by malo garantovať bezpečnejší a výkonnejší systém obchodovania, než ponúka mnoho súčasných búrz s kryptomenami. Spoločnosť tvrdí, že je pripravená zvládnuť bez problémov aj obdobia s vysokou mierou obchodovania, čo bolo typické napríklad pre obdobie krypto bullrunu koncom roka 2017, kedy malo mnoho kryptobúrz vážne technické problémy.

Poplatok za používanie burzy a fees

Zákazníci burzy majú možnosť vybrať si z dvoch alternatív. V základnom nastavení sa platia fees za jednotlivé obchody podobne ako u iných búrz. Zákazníci však majú možnosť zvoliť si alternatívu v podobe zaplatenia mesačného členského poplatku, po ktorého zaplatení budú mať k dispozícii obchodovanie bez poplatkov až do hodnoty 50 tisíc dolárov.

Pri klasickom nastavení je „fee” za obchod 0,25% pri štandardnom účte, alebo 0.20% pri účte s využitím tokenu DXCash (podobne ako keď na burze Binance využívate na nižšie poplatky Binance Coin) za predpoklady, že váš objem obchodov neprekročí za mesiac 100 tisíc dolárov. Pri vyšších objemoch sa fees znižujú.

poplatky-dx-exchange

Ak by ste sa rozhodli zaplatiť si mesačné členstvo a neplatiť žiadne poplatky (fees) za samotné obchodovanie, jeho cena je 20 dolárov pri štandardnom účte (prvý mesiac len 10 dolárov), alebo 10 dolárov, ak na zaplatenie použijete token DXCash (v administrácii si môžete vybrať zo štyroch fiat mien a 23 kryptomien, ktorými poplatok zaplatíte).

poplatky-dx-exchange

Ukážky z burzy

Takto vyzerá základné prostredie pre obchodovanie. Na screenshote môžete vidieť obchodný pár DXCash/BTC. DxCash je token burzy, ktorý je možné využiť na zníženie obchodných poplatkov (fees) alebo prostredníctvom neho v zľave zaplatiť mesačný členský poplatok, po ktorom nebudete platiť žiadne fees za obchodovanie.

dxbtc

Ku každému assetu, ktorý chcete obchodovať, či už ide o Bitcoin, Cardano, DXCash, akcie Tesly, či Facebooku, si môžete prečítať jeho popis, pozrieť históriu na časovej osi či pustiť video opisujúce tento produkt. Stačí kliknúť na “Asset info”.

Rozkliknúť si môžete aj položku “Analyst”, kde nájdete užitočné informácie pre obchodovanie vrátane odporúčaní analytikov z rôznych firiem. Na obrázku pár Tesly voči americkému doláru.

tesladxexchange

Nechýba ani záložka “Sentiment”, cez ktorú si môžete skontrolovať aktuálny sentiment týkajúci sa daného assetu. V prípade tejto ukážky išlo o akcie Facebooku.

facebookusd

Záver

Produkty DX.Exchange vyzerajú nepochybne zaujímavo, dizajn stránky rovnako ako aplikácie je krásny, ponúka množstvo doplnkových funkcii a technológia od Nasdaq sľubuje plnohodnotný trejderský zážitok. Zatiaľ však DX.Exchange trochu zíva prázdnotou z pohľadu samotnej aktivity užívateľov. Nepochybne však stojí za návštevu a otestovanie. Ide o regulovanú burzu Európskou úniou, ktorá môže pri najbližšom bullrune zohrať dôležitú úlohu. Ak sa potvrdia zvesti o silnom technologickom zázemí, môže byť totiž práve jednou z tých búrz, ktoré zvládnu nápor užívateľov. Ak máte osobné skúsenosti s DX.Exchange, budeme radi, ak sa s nami podelíte o vaše dojmy v komentároch pod článkom.

UPOZORNENIE: Investovanie do kryptomien, ale aj iných investičných príležitostí so sebou prináša riziko straty. Investujte len toľko, koľko si môžete dovoliť stratiť. Informácie uvedené v tomto článku sú informačného charakteru a neslúžia ako investičná rada.

Ak sa vám páčia naše články zapnite si naše notifikácie (zvonček vpravo dole) a sledujte nás na Facebooku, aby ste nezmeškali žiadnu novú aktualitu zo sveta kryptomien. Ďakujeme. 

Komentovať

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Kryptomeny

Rozhovor o trading platforme Naga: Funkcia TOP Traders je čoraz populárnejšia, Naga buduje aj sociálnu sieť

Avatar

Článok

zo dňa

od

naga

Jakub Kraľovanský, ktorého meno určite dobre poznáte, ak pravidlene sledujete kryptonovinky a čítate jeho technické analýzy k Bitcoinu, nadviazal spoluprácu so spoločnosťou Naga, ktorá počas medvedieho trhu vybudovala veľmi zaujímavú obchodnú platformu nielen pre krytomeny. Jakuba sme preto vyspovedali, aby sme sa o zaujímavých funkciách Naga dozvedeli viac. 

Jakub, Nagu si pamätám ešte ako pomerne výrazne propagované ICO z roku 2017. Odvtedy cena tokenu kvôli bear marketu veľmi výrazne klesla, no spoločnosť, ktorá stojí za týmto tokenom, medzitým vybudovala obchodnú platformu. Ako si sa dopracoval k tomu, že si sa stal partnerom Naga pre slovenský a český trh?

Naga si všimla moju prácu a tak ma kontaktovala. Videli, že sa pohybujem v oblasti kryptomien najmä ako trader a to im prišlo zaujímavé. Chceli človeka čo pozná pozadie kryptomien, ale zároveň aj traduje. Osobne som mal tiež s Nagou skúsenosti a nakupoval som v ICO. Potom som mince so ziskom predal a už som projekt nesledoval. Nevedel som aký majú progres a na čom robia. Zo začiatku som bol trochu skeptický a dal som si čas, aby som si ich produkty vyskúšal a bol som príjemné prekvapený.

Keď sa na platforme zaregistrujem, vidím, že na nej môžem obchodovať ako u klasického brokera, ale aj s kryptomenami, ktoré to sú? Ide teda o brokera, alebo kryptoburzu? Obchoduje sa na NAGA so skutočnými kryptomenami, alebo len CFDs?

Dá sa tam obchodovať množstvo kryptomien. Napríklad Bitcoin, Litecoin, Ethereum, Dash, Zec, NEO, EOS a ďalšie. Jedná sa o CFD kontrakty, ktoré sa radia do sektoru kapitálového trhu. Naga markets by som skôr charakterizoval ako klasického brokera, ako krypto burzu. Dajú sa tu obchodovať aj akcie, indexy či Forex.

Čo ma veľmi zaujalo je sekcia TOP TRADERS, kde je rebríček najúspešnejších obchodníkov na tejto platforme. Znamená to, že môžem ich obchody sledovať respektíve ich automaticky kopírovať? Môžeš našim čitateľom vysvetliť ako to presne funguje?

Presne tak! Táto funkcia je čím ďalej populárnejšia. Klient vie kopírovať úspešných traderov. Ak si chce tradovať sám, tak pokojne môže. Ak sa však na to necíti, tak si môže pozrieť kompletné profily traderov a ich štatistiky. Aby toho nebolo málo, tak svoj kapitál vie medzi traderov aj rozdeliť. Klient vie teda diverzifikovať riziko a rozdeliť svoj kapitál napríklad medzi TOP 5 traderov.

top-traders

To znie zaujímavo. Môžem na platforme automaticky kopírovať napríklad aj tvoj obchody?

Pracujeme na tom a verím, že čo chvíľa áno. Nie je to však také jednoduché. Ak chce byť trader kopírovaný musí preukázať určitú kvalitu a hlavne históriu obchodov. Moja pozícia je tu skôr ako ambasádora pre ČR a SR trh. Ak sa však pustím aj do tejto sekcie, tak bude trvať pár mesiacov, kým si na platforme vytvorím patričnú históriu, aby som bol pre ľudí zaujímavý.

Viem, že Naga má aj vlastné kryptopeňaženky. Ako fungujú a aké kryptomeny sú podporované?

Na peňaženke je možné mať Bitcoin, Binanced Coin, Dash, Ethereum, Litecoin, XRP a Naga coin. Funguje ako klasická krypto peňaženka. Stačí keď mám Naga aplikáciu v mobile a z mobilu mám dostupné všetky funkcie. Exchange, wallet, naga academy a tak ďalej.

wallet-naga

Ako funguje sekcia automatického investovania? Môžeš našim čitateľom podrobnejšie popísať túto sekciu…

Veľmi zaujímavá funkcia, s ktorou som sa doteraz inde osobne nestretol. Klient si vie vybrať sektor, do ktorého chce investovať. Nejedná sa teda len o kryptomeny. Klient môže investovať aj do akcií, reštaurácií a podobne. Každé portfólio má mierne špecifické podmienky ako napríklad minimálna výška vkladu. V podstate by som to nazval ako indexy. Investovať sa dá od 500 dolárov. Keď si človek vyberie sektor, v ktorom chce investovať, tak sa mu investícia rozdelí do určitých akcií spoločností. Sektor si vie klient vybrať podľa výšky výnosu a hlavne rizikovosti.

autoinvest

Dajú sa cez platformu kúpiť kryptomeny? Aké majú zákazníci možnosti?

Samozrejme dajú sa cez Crypto Exchange. Je viacero platobných metód. Samozrejme si môžete vložiť kryptomeny ako Btc, Ltc, Eth a podobne. Vložiť kapitál sa dá aj cez Naga Card, platobnú bránu Trustly, alebo klasicky kartou Visa či Master Card.

Všimol som si, že je tam aj aké si vlákno, ktore pripomína nástenku na Facebooku respektíve Twitteri. Aká je tam aktivita užívateľov? Radia sa tam medzi sebou trejderi na obchodoch?

Presne tak. Naga má za cieľ vytvoriť akúsi sociálnu sieť pre traderov. Okrem toho, že vie klient kontaktovať aj tých najlepších traderov, tak vie svoje obchody konzultovať s obchodníkmi z celého sveta. Okrem sociálnej siete je novinkou aj messenger.

Viem, že Naga má aj vlastnú platobnú kartu. Znamená to, že si ju môžem objednať a budem ňou môcť platiť kryptomenami v obchodoch?

Mne akurát prišla domov. Je to Master Card, takže využitie takmer všade. Objednávka karty je úplne zdarma a prišla mi DHL službou. Na karte si môžem zvoliť ako menu euro, libru, alebo dolár. Nie je to teda krypto karta typu Wirex a podobne. Môžem ňou však platiť a vyberať peniaze z bankomatov všade po svete. Prípadne, ak som na dovolenke, tak si viem úplne jednoducho preliať peniaze z Exchange, alebo z marketu na svoju naga kartu a následne použiť. Môžem teda povedať, že mám zmenáreň, peňaženku, burzu aj platobnú kartu na jednom mieste.

Keď sme sa prvýkrát bavili o Naga, spomínal si, že dosť cielia na vzdelávanie trejdrov a v každom regióne chcú organizovať webináre. Pokiaľ viem, niečo také pripravuješ aj ty…

Toto je mojou úlohou. Ja osobne budem robiť webináre pre Slovensko a Česko. Náš úplne prvý sa bude konať 10.7. o 17:00 nášho času. Webináre budú podľa mňa unikátne a budeme tam prepájať fundament s technickou analýzou. Myslím si, že po informačnej a kvalitatívnej stránke nebudú mať konkurenciu.

>> Registrovať na Webinár sa môžete na tomto linku <<

>> Link na platformu Naga <<

Ak sa vám páčia naše články zapnite si naše notifikácie (zvonček vpravo dole) a sledujte nás na Facebooku. Mimochodom viete o tom, že aktuálny prehľad cien kryptomien nájdete aj u nás?

Čítať ďalej

Kryptomeny

Recenzia 3Commas: Take Profit + Stop Loss zároveň, Trailing Profit či obchodné boty. Všetko v jednej platforme

Avatar

Článok

zo dňa

od

3Commas recenzia

Chceli by ste vedieť nastaviť na vašej krypto burze stop-loss a take-profit zároveň? Alebo využiť posuvný stop-loss či posuvný take profit, teda funkcie, ktoré vám môžu pomôcť k vyšším ziskom?

Na burzách takéto možnosti nemáte, avšak možným riešením je pre vás platforma 3Commas, ktorá ponúka množstvo dôležitých funkcii, ktoré vám môžu pomôcť v obchodovaní s kryptomenami. A čo možno zaujme mnohých najviac – obchodné boty.

3Commas poskytuje prístup k množstvu nástrojov určených na zlepšenie efektívnosti obchodovania na burzách s kryptomenami. Autori projektu tvrdia, že ich cieľom je minimalizovať riziká investorov a zároveň dopomôcť k maximalizácii ich ziskov.

Váš účet na 3Commas môžete prepojiť pomocou API kľúčov s viacerými top kryptoburzami vrátane Binance, Coinbase Pro, Bitfinex, BItstamp, KuCoin, Poloniex či OKEx. Dajte si však na vaše zabezpečenie pozor.

Obchodný bot je počítačový softvér, ktorý vykonáva obchody na základe vopred stanovených parametrov, ktoré mu zadá trejder.

Platformu 3Commas využíva už viac než 30 tisíc obchodníkov z celého sveta a údajne spracúva viac ako 10 miliónov dolárov denného objemu obchodovania s kryptomenami.

Ukážka: Užívateľské rozhranie je prehľadné. Aby ste mohli začať platformu použivať naplno, najprv si nastavíte prepojenie s vašou burzou pomocou API kľúču. Následne môžete využívať ďalšie funkcie, ktoré popisujeme v recenzii nižšie. 

3commas rozhranie

Kľúčové vlastnosti 3Commas

3Commas funguje ako webová platforma, ktorá ponúka ľahko použiteľne a intuitívne rozhranie, ktoré zahŕňa širokú škálu funkcii. Používatelia platformy môžu používať viaceré užitočné funkcie vrátane stop lossu, take profit cieľov, posuvných stop lossov a tiež prispôsobovať svoje vlastné obchodné stratégie. Systém funguje na základe prepojenia sa s burzami pomocou API kľúčov. Ak sa rozhodnete využiť okrem základných funkcii aj botov, tak vedzte, že tí pracujú nepretržite, aj keď vy spíte, ste zaneprázdnený inou činnosťou alebo nemáte k dispozícii internet.

Funkcie, ktoré stoja za zmienku

Stop loss a take profit zároveň – jednoduchá, no mimoriadne dôležitá funkcia

Napríklad na burze Binance, ktorú používa väčšina z vás, viete nastaviť len jeden z týchto príkazov. Podobné je to aj u ostatných búrz. Ak nastavíte stop-loss, máte istotu, že neprerobíte viac, než ste ochotní riskovať. Musíte však neustále sledovať, či hodnota vášho obchodu rastie a čakať na moment, kedy je najvýhodnejšie kryptomenu predať. Nastavíte si teda upozornenie (alert), napríklad cez aplikáciu TabTrader, ktorý vás upozorní, keď obchod dosiahne hodnotu, pri ktorej ste pripravený predávať (váš target). Tento moment však trvá niekedy len pár sekúnd a kým sa dostanete na burzu, cena môže byť už nižšie. 3Commas to však celé vyrieši za vás, pretože ponúka funkcie stop-loss a take-profit zároveň. A to nie je všetko, take-profit môžete nastaviť aj pre viacero targetov (napr. pri prvom targete predaj 50%, pri druhom 25%, pri treťom 25%).

Ukážka: Takto vyzerá nastavenie celého obchodu. V tabuľke “Set Take Profit” ešte môžete použiť funkciu “Split Targets” pre stanovenie viacero targetov.

tptl

Trailing Take Profit

Táto funkcia pomáha obchodníkom maximalizovať ich zisky. Pri štandardnom take profit nastavujete svoj target, pri ktorom sa obchod automaticky uzavrie. Pri trailing take profit nastavíte cieľ a následne po jeho dosiahnutí ešte percentuálne vyjadrenie funkcie “trailing”.

tralingok

Najlepšie si to vysvetlíme na príklade:

  1. Kúpite BTC za 100 dolárov, ako “take profit“ nastavíte 5%, čo predstavuje hodnotu 105 dolárov (viď na obrázku vyššie bod 1)
  2. Zaškrtnete možnosť “trailing” a nastavíte 1% (na obrázku vyššie bod 2)
  3. Keď obchod dosiahne hodnotu 105 dolárov, „trailing take profit“ sa aktivuje. Ak by v tomto momente náhodou klesla hodnota obchodu na $103.95, nastane automatický predaj za $103.95, váš profit by bol 3,95%. Ak cena klesne v rámci korekcie na $104.05, obchod bude stále otvorený, keďže trailing neklesol pod 1%.
  4. Keď cena BTC začne rásť a hodnota vášho obchodu bude $107, “trailing take profit“ sa posunie na hodnotu $105.95
  5. Cena bude ďalej rásť, hodnota obchodu sa posunie na $110, „trailing take profit“ sa posunie na $108.95
  6. Cena klesne na $108, „trailing take profit“ sa aktivoval pri cene $108.95, váš profit bude viac než 8%, namiesto 5%, ak by ste použili klasický „take-profit“

Pre jednoduchšie pochopenie si pozrite nasledujúci GIF:

Trailing Take Profit

Trailing Stop Loss

Táto funkcia pomáha trejderom minimalizovať ich straty. Pri klasickom stop losse nastavíte hodnotu, pri ktorej sa má obchod automaticky uzavrieť, ak cena klesla pod úroveň, ktorú už nie ste ochotný akceptovať. Pri trailing stop losse nastavíte hodnotu stop loss a zároveň aktivujete funkciu trailing.

Trailing Stop Loss

Opäť si to vysvetlíme na príklade:

  1. Kúpite BTC za 100 dolárov, ako stop loss nastavíte -10%, čiže 90 dolárov.
  2. Zaškrtnete funkciu „trailing“
  3. Ak hodnota obchodu okamžite od tohto momentu klesne pod 90 dolárov, klasicky sa aktivuje stop loss a vám zostane 90 dolárov. Ak však začne hodnota rásť, trailing stop loss sa bude posúvať v rozmedzí 10 percent.
  4. Keď obchod dosiahne hodnotu $102, trailing stop loss sa posunie na $91.80
  5. Keď obchod dosiahne hodnotu $105, trailing stop loss sa posunie na $94.50
  6. Keď nastane korekcia a hodnota klesne na $102, trailing stop loss ostáva na $94.50
  7. Keď opäť začne hodnota BTC rásť a hodnota obchodu stúpne na $108, trailing stop loss sa posunie na $97.20
  8. Keď stúpne hodnota obchodu na $112, „trailing stop loss“ už bude na hodnote $100.80. Od tohto momentu už je isté, že vám nehrozí v tomto obchode žiadna strata.

Pre jednoduchšie pochopenie si pozrite nasledujúci GIF:

Trailing Stop Loss

Trading boty

Osobitnou kategóriou sú boty, ku ktorým sa dostanete v rámci drahších balíkov 3Commas. Určite ste už počuli o tom, ako na burzách obchodujú za bežných investorov, keďže boty majú dopredu naprogramované princípy správania. Hoci táto taktika obchodovania má mnoho kritikov, úspešnosť obchodovania botov rastie vďaka pokroku vo vývoji ich algoritmov. Ich obrovskou výhodou je sebestačnosť. Pracujú 24 hodín denne 7 dní v týždni a vzhľadom na volatilitu trhu s kryptomenami ponúkajú príležitosť pre zabránenia stratám a tiež k dosiahnutiu ziskov v časoch, kedy vy nie ste schopný pohotovo reagovať na vývoj trhu. Na 3Commas môžete boty automatizovať mnohými spôsobmi vrátane kopírovania obchodovania iných botov, automatizácie obchodných objednávok a sledovaní top portfólií. Tieto praktické protokoly umožňujú predprogramovať vašu obchodnú stratégiu na základe strát a percentuálnych podielov zisku a rôznych iných podmienok na trhu.

Na 3commas nájdete viacero druhov botov. Na úvod by ste mali vedieť, že sa delia na jednoduché (Simple Bots) a kompozitné (Composite Bot). Kompozitný bot, ktorý je akousi vlajkovou loďou, je dostupný len v rámci balíka PRO (o cenách nižšie).

O 3Commas

Platforma založená v Miami vstúpila na trhu v roku 2014, čiže obchodovaniu s krypotmenami sa venuje už piaty rok. Doteraz neboli známe žiadne závažnejšie problémy týkajúce sa využiteľnosti tejto služby. Vývojári burzy postupne vytvorili strategické partnerstvá s mnohými známymi burzami vrátane najväčšej burzy Binance. Tieto spolupráce umožňujú obchodným robotom 3commas pracovať na burzách prostredníctvom protokolu API.

Poplatky + 10% zľava

3Commas ponúka štyri druhy balíkov podľa ponúkaných služieb. Balíček Pro si môžete vyskúšať na 3 dni zadarmo v rámci skúšobnej doby. Ak sa následne rozhodnete zaplatiť platformu na nasledujúci mesiac (alebo dlhšie obdobie), použite pri registrácii tento link, dostanete za to 10% zľavu na prvú platbu.

Ceny 3commas

Balíček Starter od 22$/mesiac (6 mesiacov zľava 15%, rok zľava 25%)

Ponúka základné funkcie pre tých, ktorí nepotrebujú využiť služby botov. K dispozícii je inteligentný obchodný terminál (SmartTrade), v rámci ktorého môžete využívať stop lossy, take profity, trailing stop lossy a trailing take profity a tiež funkciu pre nastavenie stop-loss a take-profit zároveň.

Balíček Advanced od  $37/mesiac – (6 mesiacov zľava 15%, rok zľava 25%)

Obsahuje všetky základné funkcie z balíčka Starter, ku ktorým pridáva prístup k jednoduchým robotom (Simple Bots), obchodným signálom z TradingView (vlastné obchodné rozhranie) a rozhranie pre správu portfólia.

Balíček Pro od $75/mesiac – (6 mesiacov zľava 15%, rok zľava 25%)

Tento balíček obsahuje všetky vyššie spomínane funkcie, plus kompozitné boty (vlajková loď) a boty pre BitMEX. Získate kompletný softvér na správu portfólia a prístup k vlastným obchodným signálom na TradingView.

Balíček Enterprise

3Commas vám môže vypracovať aj špeciálny balíček šitý na mieru podľa vašich potrieb a zadania. V rámci využitia tohto balíčka budete uprednostňovaní aj v rámci zákazníckeho servisu.

Affiliate program

Platforma ponúka aj affiliate program, v rámci ktorého si môžete privyrobiť. Stačí, ak odporučíte 3Commas vašim priateľom prostredníctvom referral linku, ktorý si vygenerujete po registrácii na stránke v časti Invite Friends.

Vďaka tomuto referral linku získa váš známy zľavu na prvú platbu v hodnote 10% (zľavu 10% môžete dostať aj vy, ak použijete náš link). Vy zas dostanete odmenu za platby vami sprostredkovaných klientov vo výške od 25% do 50%. 25% získate z kryptomenových platieb vami priamo sprostredkovaných zákazníkov (Level 1), 15% z kryptoplatieb zákazníkov, ktorých sprostredkoval užívateľ, ktorého ste priviedli vy (Level 2) a 10% z kryptoplatieb zákazníkov, ktorých sprostredkoval užívateľ, ktorého priviedol ten, koho ste priviedli vy (Level 3). Zakázané je používať brand značky v rámci reklamných kampaní. Odmena sa vypláca v ETH.

Záverečné hodnotenie

Veľmi zaujímavá pomôcka pre trejderov, ktorí to myslia s obchodovaním s kryptomenami naozaj vážne. Obchodovanie s trading botmi je komplikovanejšou záležitosťou, ktorej sa treba povenovať a netreba očakávať žiadne prehnané zisky. Na prvý pohľad však tešia funkcie v rámci sekcie SmartTrade, najmä možnosť pre nastavenie stop lossu a take profitov zároveň, čo bežne na burzách nemáte a môže vám to naozaj pomôcť. Trailing take-profit a trailing stop-loss vám taktiež môžu zabezpečiť percentá navyše. Vyskúšajte si na začiatok 3-dňový free program, v rámci ktorého budete mať aktívny balíček PRO, teda využiť môžete aj všetky boty. Následne sami usúdite, či je 3Commas vhodnou hračkou práve pre vás. SmartTrade budete môcť používať mesačne za prijateľných 29 dolárov, prípadne aj menej, ak využijete akciu na 6 resp. 12 mesačné členstvo. Boty sú už osobitnou kapitolou, ktorým sa treba venovať, vyhrať sa s nimi. Ak si na to trúfate, 3commas je vhodnou príležitosťou. Samozrejme neriskujte viac, než si môžete dovoliť stratiť.

  • jednoduché rozhranie
  • dobré meno spoločnosti
  • podpora mnohých búrz, zmenárni a peňaženiek
  • funkcia SmartTrade pre take profit+stop loss zároveň, trailing stop-loss a trailing take-profit a ďalšie funkcie už v balíčku Starter
  • možnosť kopírovania obchodov

Použitím tohto linku dostanete 10% zľavu na prvú platbu.

Máte vlastné skúsenosti s 3commas? Napíšte ich do komentáru. Ďakujeme. 

Ak sa vám páčia naše články zapnite si naše notifikácie (zvonček vpravo dole) a sledujte nás na Facebooku, Telegrame Instagrame, aby ste nezmeškali žiadnu novú aktualitu zo sveta kryptomien. Ďakujeme.  

Čítať ďalej

Recenzie

Recenzia XTB: Overený broker s bohatou ponukou kryptomien, akcií, komodít, indexov a FOREXu

Avatar

Článok

zo dňa

od

XTB recenzia

Broker XTB, ktorý vznikol v roku 2002, sa sústredí predovšetkým na európsky trh, na ktorom umožňuje online obchodovanie akcii, forexu, komodít, indexov a tiež kryptomien. Spoločnosť má na Slovenskom a Českom trhu dominantné postavenie a je pod dohľadom Českej národnej banky a Národnej banky Slovenska.

Upozornenie: CFD sú komplexné nástroje a nesú vysoké riziko straty finančných prostriedkov spôsobené finančnou pákou. 74% – 89% retailových investorov príde o peniaze pri obchodovaní s CFD. Mali by ste zvážiť, či rozumiete, ako CFD funguje a či si môžete dovoliť vysoké riziko straty vašich peňazí.

Na pomery brokerov má XTB naozaj bohatú ponuku kryptomien na obchodovanie. Tie je možné obchodovať prostredníctvom prehľadnej platformy xStation 5 cez váš webový prehliadač alebo pomocou aplikácie, ktorá je dostupná pre váš smartphone ale aj desktop (PC).

Broker XTB tak ponúka veľmi zaujímavú alternatívu investovania do kryptomien pre tých, ktorí ich nepotrebujú vlastniť, no chcú špekulovať na rast alebo pokles ich ceny.

V recenzii si vysvetlíme dôvody, prečo sa oplatí investovať do kryptomien u brokera XTB, popíšeme si čo znamenajú kryptomenové CFD a opíšeme viaceré funkcie obchodovania, ktoré u kryptomien ponúka tento známy broker. Okrajovo sa pozrieme aj na ďalšie trhy, ktoré sa dajú obchodovať skrz túto platformu.

XTB kryptomeny

Prečo investovať do kryptomien u brokera XTB?

Vyše 850 miliónov dolárov v roku 2018 a dokopy viac než 1,5 miliardy dolárov. To je hodnota kryptomien, ktoré boli ukradnuté z kryptomenových búrz podľa štatistík aktuálnych ku koncu roku 2018.

Investícia do kryptomien teda predstavuje zjavne riziko v prípade, že si ich neviete dostatočne strážiť. Naučiť sa starať o svoje kryptomeny, teda správne s nimi narábať a najmä ich bezpečne uschovať, však môže predstavovať pre menej technicky zdatných užívateľov určitý problém. Ak napriek tomu uvažujú, že by radi do kryptomien investovali, riešením je obchodovanie s kryptomenovými CFD, ktoré ponúkajú brokeri.

Na rozdiel od kúpy bežnej kryptomien v zmenárňach (naše hodnotenie TOP zmenárni nájdete tu) alebo na burzách (hodnotenie odporúčaných búrz nájdete tu) u brokerov kryptomeny reálne nevlastníte, len vašou investíciou v eurách, dolároch či korunách špekulujete na ich cenu.

U brokera XTB na to môžete dokonca použiť pákový efekt a tiež môžete špekulovať nielen na rast, aký sme videli v roku 2017, ale aj na cenový pokles kryptomien (shortovanie), v duchu ktorého žili kryptomeny v roku 2018 počas silného „medvedieho trhu”.

Vyskúšať XTB
Váš kapitál je spojený s rizikom*

CFD sú deriváty

Ako sme už spomínali, pri investícií do kryptomenových CFD sa reálne nestávate vlastníkom týchto kryptomien – len špekulujete na to, či cena vzrastie alebo klesne. Ak si otvoríte na XTB pozíciu napríklad na Bitcoin CFD, v skutočnosti Bitcoin mať nebudete – iba špekulujete na vývoj jeho ceny. Vývoj ceny CFD sa odvíja od ceny Bitcoinu na trhu.

Obchodovanie kryptomien na páku

CFD u brokera XTB je možné obchodovať na páku. To znamená, že získate veľkú trhovú expozíciu v porovnaní s relatívne malým vkladom. Inak povedané, Vaša návratnosť investície je významne väčšia, ako pri iných formách investovania.

XTB vysvetľuje obchodovanie na páku na nasledovnom príklade:

Dajme tomu, že aktuálna hodnota Bitcoinu je 3000 dolárov. Ak by ste obchodovali Bitcoin s pákou 1:2 (50% marža), stačilo by Vám na otvorenie kontraktu iba 1500 dolárov pri rovnakej expozícii. Ak následne cena Bitcoinu vzrastie o 10%, teda na 3300 dolárov, nominálna hodnota pozície bude 3300 dolárov. V porovnaní s počiatočnou sumou vo výške 1500 dolárov by tento nárast znamenal zisk vo výške 300 dolárov, takže návratnosť investície by bola 20%. To je dvojnásobok toho, čo by ste získali pri tradičnom obchodovaní kryptomien bez páky.

Upozorňujeme, že rovnako ako môžete týmto spôsobom zvyšovať svoje zisky, rovnako tak môžete zvyšovať aj straty. Do obchodovania s pákou by sa mali púšťať len skúsení obchodníci. Ak ste začiatočník, do takýchto riskantných obchodov vám rozhodne neodporúčame vstupovať.

Obchodovanie na pokles ceny

Hoci my na webe kryptonovinky.sk veríme, že cena kryptomien z dlhodobého hľadiska bude rásť, ide o aktíva, ktoré sú mimoriadne volatilné. Samotný Bitcoin zažil už niekoľko úžasných „bullrunov”, kedy ohromným spôsobom rástla jeho hodnota, ale tiež silné bearmarkety, teda obdobia, kedy jeho cena výrazne klesala. Naposledy v roku 2018, kedy Bitcoin stratil vyše 80% svojej hodnoty a väčšina ďalších kryptomien klesla na hodnote o viac než 90%.

U brokera XTB je preto vítanou funkciou možnosť obchodovania na cenový pokles. Ak si myslíte, že cena nejakej kryptomeny bude rásť, na XTB môžete otvoriť short pozíciu a teda zarábať na jej poklese. Samozrejme platí, že ak vtedy začne cena tejto kryptomeny rásť, vy sa dostanete do straty.

Bitcoin XTB

Kryptomeny na XTB

Obchodovanie s kryptomenami je u brokerov pomerne novou záležitosťou. Väčšina z nich preto ponúka len malé množstvo kryptomien na obchodovanie. XTB je v tomto smere výnimkou a ponukou obchodných párov sa môže rovnať aj niektorým klasickým kryptoburzám.

Na XTB aktuálne môžete obchodovať až so 16 kryptomenami – Bitcoinom (BTC), Ripple (XRP), Ethereum (ETH), Bitcoin Cash (BCH), Cardano (ADA), Dash, EOS, IOTA, Ethereum Classic (ETC), Litecoin (LTC), NEO, Stellar (XLM), Tron (TRX), NEM (XEM), Monero (XMR), Zcash (ZEC).

Tieto kryptomeny môžete obchodovať oproti fiatovej mene, teda euru, či americkému doláru, ale aj v pároch napríklad  ETH/BTC, kde na základe kontraktu môžete povedať, že nakupujete ETH za BTC.

Všetky kryptomeny na XTB je možné longovať (špekulujete na ich rast), shortovať (špekulujete na ich pokles) a taktiež pri nich môžete použiť pákový efekt 1:2 (50%).

“HODL” kryptomien u XTB? Len obmedzene

Ak rozmýšľate nad tým, že budete investovať do kryptomien u brokera XTB dlhodobo, teda otvoríte pozíciu a budete čakať na cenový vývoj v dlhodobom horizonte (v kryptomenovom žargóne sa tomu hovorí “HODL”), majte na pamäti, že na XTB je možné mať otvorenú jednu pozíciu maximálne 12 mesiacov. Potom sa automaticky uzavrie bez ohľadu na to, či ste práve v pluse, alebo mínuse.

Poplatky obchodovania s kryptomenami

Rôzne trhy (akcie, komodity, forex…) majú na XTB rôzne poplatky (spready resp. komisné poplatky), rôzne páky, minimálne vklady či otváracie hodiny. Pokiaľ však ide o kryptomeny, spread, teda rozdiel medzi nákupnou a predajnou cenou sa pohybuje od 1% do 2,5% a povolená páka pre všetky páry je max 1:2.

Ďalšie trhy na XTB

Hoci sa na našej stránke venujeme prioritne kryptomenám, za zmienku určite stoja aj ostatné trhy, ktoré môžete obchodovať na XTB. Tento broker má naozaj pestrú ponuku s viac ako 3000 finančnými inštrumentmi z celého sveta.

Prostredníctvom XTB môžete okrem kryptomien obchodovať:

Forex CFD – čiže menové páry na forexe – v ponuke je v čase písania recenzie takmer 50 menových párov vrátane tých najpopulárnejších ako EUR/USD alebo EUR/GBP

Forex CFD

Komodity – 21 komodít vrátane tých najznámejších ako zlato, striebro, ropa, plyn, meď či napríklad aj káva

Komodity CFD XTB

Akcie – akcie skoro 2000 rôznych firiem vrátane 11 z Českej republiky. Nechýbajú samozrejme ani akcie gigantov ako Facebook, Amazon, Google, Alibaba či Apple

XTB akcie

Indexy  – populárne indexy ako sú S&P 500 (US500), nemecký DAX (DE30) či európsky EU50. V ponuke je ich viac než 30.

XTB indexy

Platforma xStation5 vyzerá výborne

Na XTB môžete obchodovať cez dve obchodné platformy – MetaTrader4xStation 5. Pokiaľ ale ide o kryptomeny, s nimi je možné obchodovať len na xStation 5, ktorú môžete použiť vo vašom webovom prehliadači, alebo si ju stiahnuť ako desktopovú verziu do vášho počítača.

Platforma xStation 5 získala viacero ocenení a ponúka rýchle intuitívne ovládanie. Jej obchodne kalkulačka vám okamžite spočíta prípadný zisk alebo stratu v závislosti na nastavenom stop losse a objeme vašej pozície. Vďaka tomu sa môžete rozhodovať počas obchodovania.

xStation5

Samozrejmosťou sú možnosti pokročilého obchodovania ako príkazy stop loss či take profit. Osobitne sa venujeme funkcii Trailing Stop Loss, ktorú popisujeme nižšie. Systém umožňuje plynulé obchodovanie jedným kliknutím.

Pokiaľ ide o pokročilú technickú analýzu, nechýbajú mnohé technické indikátory ako sú kĺzavé priemery, Parabolic SAR a mnohé ďalšie.

Veľmi zaujímavou funkciou je hromadné uzatváranie príkazov – jedným klikom môžete naraz uzavrieť všetky ziskové alebo stratové obchody. Alebo uzatvoriť všetky otvorené pozície. Pri kryptomenách, ktoré sú typické vysokou volatilitou to môže byť veľmi užitočné.

XTB priamo do xStation5 prináša aj novinky z finančných trhov – vďaka tomu budete mať aktuálny prehľad o tom, čo sa deje vo finančnom svete.

Ďalšími plusmi sú funkcie trhového sentiment, akciového screeneru či možnosť sledovania pohybov naprieč všetkými trhmi.

VIDEO: Prvé kroky v platforme xStation

Trailing Stop Loss – perfektná vychytávka

Na platforme xStation 5 sa nachádza jedna funkcia, ktorú sme sa rozhodli v rámci tejto recenzie osobitne vyzdvihnúť. Je to Traling Stop Loss, ktorý je akousi nadstavbou pre klasický stop loss slúžiaci na zabezpečenie vášho obchodu pred výraznejšími stratami, respektíve pre poistenie uzavretia obchodu v plusových hodnotách.

Trailing stoploss

Kým pri klasickom stop losse nastavujete všetko manuálne, trailing stop loss umožňuje, aby sa tento proces vykonával automaticky. Je to užitočný nástroj pre riadenie rizika, keď sa cena rýchlo mení alebo keď nemáte možnosť neustále monitorovať trh. Na platforme xStation5 táto funkcia funguje aj keď nie ste práve prihlásený.

Ako to funguje?
Predstavte si, že ste otvorili pozíciu na kúpu Bitcoinu a trh sa pohol vo vašom smere. V súčasnosti ste teda v pluse. Váš pôvodný stop loss, ktorý bol zadaný pod otváracou cenou obchodu, môže byť teraz posunutý na otváraciu cenu obchodu, alebo vyššie nad ňu, aby ste si zabezpečili určitý zisk pri spätnom pohybe ceny. Aby sa tento proces dial automaticky, môžete si nastaviť Trailing Stop.

Všetko sa edituje jednoducho dvojklikom na aktívny obchod a zaškrtnutím funkcie “Trailing Stop” a zadaním hodnoty. Vypnúť ju môžete kedykoľvek jej odškrtnutím.

Registrácia na XTB

Aby ste mohli používať účet XTB musíte prejsť registráciou, v rámci ktorej vyplníte vaše osobné údaje a odpoviete na niekoľko otázok týkajúcich sa vašej finančnej gramotnosti. XTB si chce týmto dotazníkom overiť, do akej miery rozumiete investíciám a či je pre vás táto platforma vhodná. Samozrejmosťou ako u všetkých brokerov je nutnosť nahrania osobných dokladov, ktoré poslúžia na verifikáciu vašej totožnosti.

Vytvorenie účtu - XTB

Demo účet – neváhajte ho vyskúšať

Výbornou funkciou je demo účet, na ktorom môžete obchodovať bez rizika a úplne zadarmo. Máte tak možnosť otestovať svoje obchodné zručnosti a vyskúšať si všetky funkcie, ktoré ponúka táto obchodná platforma. Vďaka demo účtu zistíte, či dokážete byť v profite bez toho, aby ste ohrozili vaše reálne peniaze. Ak zistíte, že ste aj v demo verzii v strate, zrejme sami rýchlo pochopíte, že obchodovanie s reálnymi peniazmi nie je pre vás vhodné. Odporúčania XTB týkajúce sa demo účtu si pozrite na nasledujúcom videu.

U demo účtu, na ktorom môžete “naneostro” trénovať vaše obchody nie je nutná ani verifikácia totožnosti. Účet v demo verzii je dostupný na 30 dní zdarma, po administratívnej registrácii reálneho účtu je demo k dispozícii neobmedzene.

Vklad peňazí

Peniaze môžete vložiť na XTB bankovým prevodom, prostredníctvom služby PayPal alebo platobnou kartou. U platobnej karty treba počítať s vyšším poplatkom (okolo 1% z vkladu).

Typy účtov

Na XTB si môžete vybrať z dvoch druhov obchodných účtov – STANDARD a PRO. Odlišnosti medzi typmi účtov si môžete pozrieť na obrázku nižšie (obrázok je platný k 20.01.2018, aktuálne info na XTB.com/sk/)

Typy účtov na XTB
Váš kapitál je spojený s rizikom*

XTB akadémia

Radi by sme na záver upozornili na XTB akadémiu, ktorá výborne poslúži začiatočníkom, no aj pokročilým trejderom. Nájdete v nej množstvo užitočných lekcii vďaka ktorým sa naučíte od základnej terminológie obchodovania, cez nastavovanie obchodných príkazov až po pokročilé funkcie ako sú klávesové skratky, cenové alerty, či pochopenie toho, čo znamenajú a ako fungujú kĺzavé priemery, sviečkové formácie či Fibonacciho retracement. Pre začiatočníkov je pripravených viac než 25 lekcií, na pokročilých trejderov čaká ďalších takmer 30 nuž a na svoje si prídu aj obchodníci z kategórie EXPERT s ďalšími 8 lekciami.

Naše hodnotenie

Plusy

  • Alternatíva, ak nechcete kupovať reálne kryptomeny, no chcete špekulovať s kryptomenami
  • Na pomery brokerov veľmi slušná ponuka až 16 kryptomien na obchodovanie
  • Dominantné postavenie na Českom a Slovenskom trhu a lokálne umiestnenie peňažných prostriedkov (UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia)
  • Možnosť kryptomeny longovať (špekulovať na ich rast), no aj shortovať (špekulovať na ich cenový pokles)
  • Možnosť obchodovať s kryptomenami na páku 1:2 (je s tým spojené väčšie riziko, len pre skúsených obchodníkov)
  • Demo účet, vďaka ktorému si môžete bez rizika otestovať vaše zručnosti pri obchodovaní
  • Prepracovaná akadémia XTB, ktorá vám pomôže k tomu, aby ste sa stal profi trejderom
  • Zákaznícka podpora v nami zrozumiteľnom jazyku, teda v slovenčine resp. češtine
  • Výborne vyzerajúca obchodná platforma xStation 5 s množstvom funkcii na obchodovanie nielen kryptomien – okrem obchodovania na webe možnosť stiahnuť si ju ako desktop aplikáciu či aplikáciu do mobilu
  • Funkcia Trainling Stoploss – pomôcka, ktorá vám môže pomôcť k uzavretiu obchodu v zisku, aj keď práve nie ste online

Mínusy

  • Minimálna hodnota pre otvorenie jedného obchodu s kryptomenami je viac než 100 eur
  • Obchodná pozícia môže byť otvorená maximálne 12 mesiacov, potom sa automaticky uzavrie
  • Na 82% účtov retailových investorov u tohto poskytovateľa dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s rozdielovými zmluvami

Záver

Ak chcete investovať do kryptomien u brokerov, teda nepotrebujete kryptomeny naozaj vlastniť, XTB by mal byť vďaka mnohým benefitom na čele so širokou ponukou kryptomien, 24/7 slovenským alebo českým zákazníckym servisom a profesionálnymi užívateľskými riešeniami vašim favoritom. Odporúčame vám, aby ste si najprv vyskúšali demo verziu. Investícia do kryptomien je riziková a až 82% retailových investorov u tohto poskytovateľa dochádza k finančným stratám s rozdielovými zmluvami. 

Vyskúšať XTB
Váš kapitál je spojený s rizikom*

* Na 82% účtov retailových investorov u tohto poskytovateľa dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s rozdielovými zmluvami. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.
Čítať ďalej

Bitcoin

Nová zmenáreň Binance pre EÚ ponúka prvým 5000 zákazníkom bonus 20 EUR

Avatar

Článok

zo dňa

od

Binance Jersey

Burza Binance, najväčšia burza s kryptomenami na svete podľa denného objemu obchodov, spustila od včera vlastnú zmenáreň určenú pre zákazníkov z Európskej Únie.

Na zmenárni Binance Jersey (webová adresa Binance.je) môžete od 15. januára 2019 nakupovať kryptomeny BitcoinEthereum za eurá alebo britské libry. Užívateľské prostredie pripomína burzu Binance, no proces registrácie musíte absolvovať žiaľ nanovo. Všetko si popíšeme nižšie v texte.

Na tomto obrázku môžete vidieť, že užívateľské prostredie pre obchodovanie na zmenárni Binance Jersey je totožné s burzou Binance. 

Ukážka z Binance Jersey

BONUS €20 pre prvých 5000 zákazníkov

Binance v rámci propagácie novej zmenárne vyhlásila akciu, v rámci ktorej rozdá 20 EUR prvým 5000 zákazníkom, ktorí sa zaregistrujú a absolvujú proces verifikácie účtu (návod nižšie) a stihnú tak urobiť medzi 16. januárom 2019 a 31. januárom 2019.

Podmienkou pre získanie tohto bonusu teda nie je žiadny okamžitý nákup. BONUS 20 EUR si však zo zmenárne nemôžete vybrať. Použiť ho môžete len na pokrytie vašich budúcich poplatkov za transakcie a výbery.

Každopádne predpoklad, že z tejto zmenárne sa stane populárny nástroj na nákup kryptomien v celej Európskej únii je veľmi veľký (vzhľadom na to, že Binance je najväčšia burza na svete), bonus, vďaka ktorému ušetríte na poplatkoch, určite nie je na zahodenie.

Podmienky pre získanie bonusu 20 EUR:

  1. Užívateľ sa musí zaregistrovať a absolvovať proces  verifikácie účtu (KYC) medzi 16. januárom 2019 (čas UTC) a 31. januárom 2019 (čas UTC)
  2. Odmenu dostane len prvých 5000 zákazníkov, ktorí splnili bod č.1
  3. Odmena bude pripísaná do 7 pracovných dní po ukončení tejto promo akcie. Užívatelia si budú môcť skontrolovať či dostali odmenu v histórii svojich transakcii
  4. Odmena môže byť použitá iba na zaplatenie transakčných poplatkov a poplatkov za výber. Nemôže byť vybraná

UPOZORNENIE: Na získanie bonusu musíte prejsť aj procesom overenia vašej adresy. Nestačí overenie totožnosti.

Prvé informácie o zmenárni

Užívateľské prostredie zmenárne Binance Jersey určenej pre Európsku úniu dizajnovo pripomína burzu Binance. Je prehľadne a ľahko sa s nim pracuje. Binance Jersey zatiaľ ponúka službu na nákup a predaj u obchodných párov BTC/EUR, BTC/GBP, ETH/EUR a ETH/GBP (doplnenie ďalších párov sa predpokladá čoskoro).

K týmto párom ponúka aj priamo možnosť obchodovania so všetkými bežnými príkazmi (order, market, stop loss…) na aké ste zvyknutí priamo z burzy Binance.

Po registrácii a overení totožnosti, ktorý podľa Binance Jersey prebieha rýchlo, môžete začať s nákupom a predajom Bitcoinu a Ethereum za eurá či britské libry v časti FUNDS > DEPOSITS (pre nákup) respektíve FUNDS > WITHDRAWALS (pre predaj).

Nákup je zatiaľ možné realizovať prostredníctvom bankového prevodu (2-5 dní) alebo SEPA prevodom (1-3 pracovné dni). Či Binance Jersey sprístupní možnosť nákupu aj platobnou kartou zatiaľ nie je známe.

Zmenáreň na svojich stránkach tvrdí, že zákaznícky servis je k dispozícii nepretržite 24 hodín 7 dní v týždni. Viac než 95% zákazníckych dotazov je vyriešených do 24 hodín. Proces overenia totožnosti je rýchly.

Aktualizácia: Nepotešila informácia o poplatkoch. Pri depozite EUR je poplatok 8 EUR, pri výbere až 20 EUR. Minimálny výber u BTC je 0.01 BTC, u ETH 0.02 ETH.

Registrácia a verifikácia účtu

Spracovali sme rýchly návod ako si vytvoriť nový účet na Binance Jersey a úspešne absolvovať proces verifikácie účtu (KYC).

1. Navštívte stránku zmenárne Binance.je a hore kliknite na “REGISTER”

Registrácia Binance Jersey

2. Vyplňte jednoduchý registračný formulár – uveďte vašu emailovú adresu, 2x heslo a dole zaškrtnite, že súhlasíte s obchodnými podmienkami. Následne vám bude na uvedenú emailovú adresu odoslaný overovací email, ktorý potvrďte.

Binance Jersey - registračný formulár

3. Po overení emailu vás Binance Jersey upozorní na bezpečnostné rizika a vyzve vás, aby ste vpravo vedľa nich zaškrtli, že ste si všetko prečítali. Potom kliknite na “I understand, cointinue”.

4. Teraz vás Binance Jersey upozorní, aby ste pre lepšie zabezpečenie účtu zvolili dvojfaktorové zabezpečenie. Buď prostredníctvom Google Authentication (odporúčame) alebo formou SMS. Tento krok môžete preskočiť, ale my zdôrazňujeme, že dvojfaktorové zabezpečenie by malo byť pre vás absolútnym štandardom.

Binance Jersey 2FA

5. Po nastavení zabezpečenia účtu (alebo ak ste ten krok preskočili) sa ocitnete už v užívateľskom prostredí zmenárne, ktorá nápadne pripomína burzu Binance. Vľavo si všimnite tabuľku ACCOUNT VERIFICATION a kliknite na “VERIFY” pre realizovanie procesu overenia vašej totožnosti.

Binance - Jersey Verifikácia účtu

6. V prvom kroku verifikácie účtu vyplňte vaše osobne údaje – meno, priezvisko, adresu, dátum narodenia, národnosť a úplne dole potom potvrďte, že nie ste občanom USA. Následne kliknite na SUBMIT.

Binance jersey - osobné údaje

7. Nasledovnou tabuľkou budete informovaný o tom, aby ste si pripravili váš doklad totožnosti. Môže to byť občiansky preukaz, pas alebo vodičský preukaz.

BInance verifikacia info

8. Vyberte doklad totožnosti, ktorý máte k dispozícii, napríklad občiansky preukaz (Identity card). Systém vás vyzve, aby ste nahrali fotografiu občianskeho preukazu z prednej a zadnej strany. Ak nemáte k dispozícii skener, skúste si odfotiť doklad vašim smartphone (v dostatočnej kvalite, aby bol celý čitateľný).

Binance typ dokladu

9. Po nahratí požadovaných fotografii resp. skenu dokladu totožnosti budete vyzvaný ešte k tomu, aby ste zaslali fotku na ktorej ste vy a v ruke držíte papier, na ktorom je napísane “BINANCE + aktuálny dátum”.

Binance overenie totžnosti

10. Nakoniec počkajte, kým zmizne táto tabuľka. Potom budete presmerovaný na úvodnú stránku užívateľského prostredia.

BInance Jersey kontrola

11. Proces verifikácie totožnosti ste úspešne zvládli. Teraz už len musíte počkať na to, kým zákaznícky servis manuálne overí vašu totožnosť na základe zaslaných dokladov.

12. Po tom ako Binance Jersey úspešne overí vašu totožnosť, absolvujte rovnaký proces pri overení vašej adresy. V rovnakej tabuľke ako pri kroku č. 5 kliknite na overenie adresy (Address Verification) a postupujte podobne, ako pri procese overenia vašej totožnosti. Táto možnosť bude povolená až po úspešnom zvládnutí procesu overenia totožnosti.

Pokiaľ vás zaujíma samotná burza Binance, napísali sme jej recenziu. Prečítať si ju môžete tu.

Čítať ďalej

Recenzie

Recenzia: SimpleCoin – rokmi overená československá zmenáreň na kryptomeny

Avatar

Článok

zo dňa

od

Recenzia SimpleCoin

Zmenáreň SimpleCoin je jednou z najstarších kryptomenových zmenárni v Českej republike a na Slovensku. Vznikla v roku 2013 a v roku 2018 prešla výrazným rebrandingom, v rámci ktorého začala ponúkať širšie portfólio kryptomien a sprístupnila užívateľom možnosť registrácie.

História

Zakladateľom zmenárne je Pavel Niedoba, ktorého k založeniu zmenárne inšpirovala vlastná negatívna skúsenosť,  keď v roku 2012 prišiel o investíciu do Bitcoinu z dôvodu vykradnutia nemenovanej českej burzy. Rozhodol sa preto založiť platformu, na ktorej bude naozaj bezpečné kupovať a predávať kryptomeny. Ako čas ukázal, podarilo sa mu to a zo Simplecoin sa stala najväčšia zmenáreň pre kryptomeny v Českej republike a na Slovensku.

Spolumajiteľom spoločnosti sa v roku 2017 stala nadnárodná firma General Bytes, svetová dvojka v oblasti výroby fyzických bankomatov pre kryptomeny.

Ponuka kryptomien

SimpleCoin už dávno nie je len o kúpe a predaji Bitcoinu (BTC). Na najväčšej československej zmenárni je dnes možné kúpiť aj Litecoin (LTC), Bitcoin Cash (BCH), Ethereum (ETH)Ripple (XRP), čiže 5 z aktuálne 7 najhodnotnejších kryptomien. Nakupovať a predávať kryptomeny je možné za eurá alebo české koruny.

Ilustrácia možností, ktoré vám ponúka SimpleCoin

SimpleCoin - ponuka

Oplatí sa registrovať?

Na zmenárni je možné nakupovať a predávať bez registrácie ako anonymný užívateľ, no v maximálnej hodnote 400 eur za mesiac respektíve ekvivalent v CZK prepočítaný aktuálnym stredovým kurzom. Ak máte záujem o pravidelný nákup a predaj kryptomien, proces registrácie a verifikácie totožnosti neváhajte absolvovať. Budete na to potrebovať vyplniť vaše osobné údaje, zaslať scan dokladu totožnosti (alebo ho priamo cez web simplecoin nahrať webkamerou) a ešte jedného podporného dokladu a absolvovať rýchly telefonický hovor so zákazníckym servisom. Tento proces sa však oplatí absolvovať, registráciou totiž získavate možnosť využívať objemovú vernostnú zľavu, ktorá sa zvyšuje každým vašim nákupom.

Registrovaný užívateľ si môže v systéme vytvoriť databázu peňaženiek a bankových účtov a tiež kontrolovať históriu svojich objednávok a transakcií. Taktiež môže vytvoriť TIKET s dotazom na zákaznícky servis.

Ku každej objednávke má registrovaný zákazník k dispozícii prehľad objednávky od jej vytvorenia, cez realizáciu platby až po doručenie kryptomien. Realizované objednávky zostávajú v histórii účtu a kedykoľvek si ich môže zákazník pozrieť. Samozrejmosťou je možnosť stiahnuť si prehľad objednávky vo forme PDF dokumentu.

SimpleCoin - história objednávky

Poplatky

SimpleCoin si neúčtuje žiadne poplatky. Počítajte však s určitým poplatkom pre banku za prevod peňazí (v závislosti od banky) a rátať treba s malým poplatkom za realizáciu transakcie v rámci siete, ktorý je určený pre ťažiarov (minerov). Všetky tieto poplatky sú zahrnuté vo vypočítanej cene, zákazník teda obdrží presne to množstvo, ktoré vidí v objednávke.

Zmenáreň podobne ako väčšina konkurenčných služieb zarába na rozdiele medzi predajnou a kúpnou cenou (takzvaný spread), ktorý je približne 5%. Ceny sa môžu zmeniť podľa situácie na trhu, obecne má SimpleCoin lepšiu cenu pri výkupe kryptomien. K cene sa u registrovaných užívateľov pripočítava zľava z objemu transakcií za posledných 30 dní (vrátane novej transakcie). Pri veľkých objemoch je zmenáreň schopná ponúknuť osobitné zľavy.

Vyskúšať SimpleCoin

Nákup kryptomien

Na SimpleCoin je možné kúpiť kryptomeny za eurá alebo české koruny. Po vyplnení objednávky budete vyzvaný k tomu, aby ste realizovali transakciu na účet spoločnosti SimpleCoin.

Ak nakupujete zo Slovenska, peniaze odošlete na účet v ČSOB banke.
AK nakupujete z Čiech, peniaze odošlete na účet v ČSOB alebo Equa bank.

SimpleCoin akceptuje cenu zakúpenej kryptomeny len 4 hodiny od realizácie objednávky. Z tohto dôvodu vám odporúčame odoslať peniaze z účtu ČSOB (ak taký máte), aby sa prevod realizoval okamžite, alebo vložiť peniaze osobne na najbližšej pobočke ČSOB. V prípade prevodu z inej banky trvá transakcia minimálne deň a hodnota zakúpenej kryptomeny sa môže zmeniť. Vtedy vás bude SimpleCoin kontaktovať, či si prajete obchod realizovať aj za zmenených podmienok, alebo vám vklad odošle naspäť.

SimpleCoin zatiaľ neponúka možnosť nákupu debetnou respektíve kreditnou kartou.

Zabezpečenie

Na zabezpečenie vášho osobného účtu je možné použiť aktiváciu 2-faktorovej autentifikácie (2FA), ktorú podobne ako u všetkých podobných služieb 100% odporúčame.

Zabezpečenie SimpleCoin

Zákaznícky servis

Naše skúsenosti so zákazníckym servisom sú výborne. Kontakt je možné nadviazať telefonicky, emailom alebo prostredníctvom TIKETU v zákazníckej sekcii po registrácii. Zákaznícka podpora je dostupná aj cez víkendy a v neskorých nočných hodinách. V prípade, že máte vlastnú osobnú skúsenosť so servisom tejto zmenárne, napíšte nám ju do komentára pod článkom.

SimpleCoin - zákaznícky servis

Kedy zvoliť SimpleCoin?

SimpleCoin je zaujímavou domácou alternatívou pre americkú zmenáreň Coinbase (naša recenzia Coinbase tu). Na Coinbase je síce výrazne nižší spread (rozdiel medzi nákupnou a predajnou cenou), no Coinbase si na rozdiel od SimpleCoin účtuje poplatok za transakciu a to od 1,49% (bankový prevod) do  3,99% (karta).

Ak sa chcete rýchlo dostáť k zakúpenej kryptomene a nechcete čakať na pomerne dlhý prevod peňazí na zahraničný účet Coinbase (alebo zaplatiť takmer 4% poplatok za rýchlu platbu kartou), prevodom na účet SimpleCoin v ČSOB sa čakacia doba výrazne skráti.

SimpleCoin po pripísaní peňazí na účet reaguje z našej skúsenosti naozaj pohotovo a transakciu realizuje prakticky okamžite.

Hodnotenie

Plusy

  • Rokmi overená spoločnosť s dobrými referenciami na zákaznícky servis
  • Pekné, prehľadné a jednoduché
  • Možnosť registrácie, účet ponúka viacero užitočných funkcií
  • Nulové poplatky za nákup a predaj kryptomien
  • Výhody pre registrovaných užívateľov

Mínusy

  • Vyšší spread (rozdiel medzi nákupnou a predajnou cenou) 5%
  • Chýbajúca možnosť nákupu debetnou alebo kreditnou kartou

Máte osobné skúsenosti so SimpleCoin? Neváhajte ich napísať do komentárov pod článkom.

Vyskúšať SimpleCoin

Čítať ďalej

Recenzie

Recenzia Coinbase: Kryptomeny v ponuke, história, produkty, hodnotenie + bonus $10

Avatar

Článok

zo dňa

od

Recenzia Coinbase

Coinbase je v najväčšou zmenárňou na nákup, predaj a uchovávanie kryptomien na svete. Aktuálne má v ponuke 10 kryptomien, pričom v roku 2019 sa očakáva, že pribudne viacero ďalších.

História, vedenie, hodnota firmy

Zmenáreň Coinbase vznikla v júni 2012, má vyše 500 zamestnancov a pôsobí v 32 krajinách. Na rozdiel od mnohých iných známych búrz a zmenárni sídli v Spojených štátoch amerických v San Franciscu, čo znamená, že podlieha prísnym regulačným predpisom USA. Podľa portálu LinkedIn patrí Coinbase k 50 najlepším zamestnávateľom v USA v oblasti fintech.

Zakladateľmi Coinbase sú Brian Armstrong, ktorý aktuálne pôsobí vo funkcii generálneho manažéra (CEO) a Fred Ehrsam. Tretím zakladajúcim členom je Ben Reeves. Ten opustil projekt po nezhodách s Armostrongom, ktorému prenechal vedenie firmy. Reeves sa aktuálne venuje vlastnému portálu Blockchain.info.

Armstrong - Ehrsam - zakladatelia Coinbase

Absolvent Duke University Fred Ehrsham bol v roku 2013 zaradený do prestížneho zoznamu magazínu Time “30 Under 30: World Changers“, teda mladých ľudí, ktorí významne zmenia tento svet.

Brian Armstrong sa okrem Coinbase venuje aj vlastnému charitatívnemu projektu GiveCrypto, ktorý úzko spolupracuje s Coinbase. Koncom roka 2018 skrz túto nadáciu podporil stovky ľudí žijúcich v chudobe finančnou podporou v kryptomenách. Tá mierila najmä do krajín, kde trpí domáca mena obrovskou infláciou.

V čase písania článku je prezidentom spoločnosti a COO, teda prevádzkovým riaditeľom je Asiff Hirji, ktorý predtým pôsobil v Saxo Bank. V auguste 2018 sa pridal k vedeniu firmy aj Tim Wagner predtým pracujúci na vysokých pozíciach v Amazone.

Medzi prvých investorov do spoločnosti patrili Andreessen Horowitz, Rabbit Capital či NYSE (newyorská burza cenných papierov). Ich prvotné investície činili približne 200 miliónov dolárov.

V druhej polovici roku 2018 bola Coinbase spájaná s prvým vstupom na burzu. Popri týchto špekuláciách sa objavili informácie o tom, že firma sa oceňuje už 8 miliárd dolárov, kým v roku 2017 to bolo len 1,6 miliardy dolárov. Asiff Hirji na adresu týchto špekulácii vyhlásil, že Coinbase na burzu v najbližšom období určite nevstúpi a aktuálne sa chce sústrediť predovšetkým na budovanie vlastnej infraštruktúry, čo sa v roku 2019 potvrdzuje.

Platforma obslúžila od svojho vzniku už viac než 20 miliónov ľudí, no jej zakladateľ Brian Armstrong má omnoho vyššie ciele. Verí, že do 5 rokov bude kryptomeny vlastniť aspoň miliarda ľudí a Coinbase obslúži značnú časť z nich.

V roku 2018 zmenáreň premenovala svoju burzu GDAX na Coinbase Pro a pootvorila dvere novým kryptomenám. Zároveň potvrdila, že v roku 2019 plánuje zalistovanie desiatok až stoviek nových digitálnych mien jednak do ponuky zmenárne, ale najmä na svoju burzu. Podľa prieskumov objem denných obchodov na Coinbase Pro rastie rýchlym tempom a po príchode nových kryptomien existuje predpoklad, že sa stane vážnym konkurentom burzy Binance (recenzia Binance tu).

Podľa aktuálnych štatistík Alexa Rang je portál Coinbase.com v prvej 300-ke najnavštevovanejších stránok na svete.

Vyskúšať Coinbase

Ponuka kryptomien

Na zmenárni Coinbase je možné kúpiť, predať a držať kryptomeny Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), XRP (Ripple), Bitcoin Cash (BCH), Litecoin (LTC), Stellar Lumens (XLM), Ethereum Classic (ETC), Zcash (ZEC), Ox (ZRX), Basic Attention Token (BAT) a stablecoin, čiže krypotmenu, ktorá kopíruje cenu americké dolára USD Coin (USDC). Tento stablecoin je spoločným projektom Coinbase a firmy Circle.

Coinbase kryptomeny

Nákup kryptomien a bonus $10

Kúpiť alebo predať kryptomeny cez Coinbase je veľmi jednoduché. Dá sa tak spraviť dvomi spôsobmi. Buď platobnou kartou (vyšší poplatok za spracovanie) alebo bankovým prevodom SEPA. Prvá možnosť je rýchla, druhá lacnejšia pokiaľ ide o poplatky, no trvá dlhšie (1-3 pracovné dni).

Milým bonusom je, že pri prvom nákupe na Coinbase, ktorý má hodnotu aspoň 100 dolárov, dostanete malý bonus v podobe Bitcoinu (BTC) v hodnote 10 dolárov (respektíve 8 eur pri nákupe aspoň za €87 v čase písania recenzie). Ak tak urobíte cez tento link, rovnaký malý bonus dostane aj naša stránka.

Ak patríte medzi nováčikov, návod ako nakupovať na Coinbase si môžete prečítať tu.

Peňaženka a zabezpečenie

Len malo zmenárni vám ponúka možnosť úschovy kryptomien. Coinbase je jednou z nich, pričom v tomto smere ponúka naozaj prívetivé atraktívne prostredie. Ku každej kryptomene, ktorú má v ponuke, poskytuje aj vlastnú online peňaženku, s ktorou sa ľahko narába.

Coinbase Aplikácia

Pokiaľ ide o zabezpečenie, ku kryptomenám na peňaženkách Coinbase nemáte privátne kľúče, čo znamená, že vaše kryptomeny sú pod kontrolou Coinbase. Takúto peňaženku preto odporúčame používať len pre menšie čiastky na rýchle platby. Pokiaľ ide o riziko hackerského útoku, to existuje vždy, no Coinbase tvrdí, že len 2% svojich aktív majú na “hot wallets”. Zvyšných 98% je uschovaných offline. Spomínané 2% sú okrem toho poistené až do výšky vyše 200 miliónov dolárov.

Samotné zabezpečenie účtu je riešené dvojfaktorovým overením (2FA) alebo pomocou SMS overenia (odporúčame skôr 2FA). Okrem toho, ak sa pokúsite prihlásiť na Coinbase z iného zariadenia, systém automaticky odošle na váš email žiadosť o potvrdenie tohto zariadenia a kým to neurobíte, nedovolí vám prihlásiť sa do účtu.

Konverzia kryptomien bez poplatkov

Skvelá novinka, ktorú predstavila Coinbase v decembri 2018, je takzvaná konverzia kryptomien. Vďaka nej môžete na aplikáciach Coinbase pre iOS a Android a tiež priamo na stránke coinbase.com konverzovať jednu zakúpenú kryptomenu za druhú bez toho, aby ste museli realizovať separátne transakcie medzi peňažnkami. Coinbase si za tieto prevody neúčtuje žiadny poplatok! Instantné transakcie je možno realizovať u všetkých kryptomien, ktoré sú v ponuke zmenárne.

Ukážka konverzie kryptomien na Coinbase

Konverzia kryptomien na Coinbase s nulovými poplatkami

Burza Coinbase Pro

Coinbase Pro je burza určená pre profesionálne obchodovanie kryptomien,e. Prihlásiť sa do nej môžete s rovnakými prihlasovacími údajmi ako na Coinbase a obchodovať sa dá s rovnakými kryptomenami, aké sú v ponuke Coinbase no aj s mnohými ďalšími, ktoré na zmenárni Coinbase nie sú a to v rámci rôznych obchodných párov vrátane párov voči BTC, euru (EUR), americkému doláru (USD), stablecoinu USDC či britskej libre (GBP). Ak teda chcete skúsiť Coinbase Pro, zaregistrujte sa najprv na coinbase.com.

Coinbase Pro

S očakávaným zalistovaním ďalších nových kryptomien by sa mala táto burza stať jednou z najväčších na svete a konkurovať tak burzám ako sú Binance, Bitfinex či BitMEX. Na rozdiel od iných búrz si môžete byť omnoho istejší, že volume (objem realizovaných obchodov) nebude falošne nafúknuté.

Pokiaľ ide o poplatky, v čase písania recenzie sú veľmi atraktívne. Ak urobíte objednávku, ktorá bude vyplnená ihneď, poplatok bude 0.30% (nižšie poplatky sa týkajú obchodov v hodnotách miliónov dolárov). Ak urobíte objednávku (order), ktorý nebude automaticky spojený s existujúcou objednávkou, bude tento order zaradený do knihy objednávok (order book). Ak iný obchodník následne urobí objednávku (order), ktorá sa spojí s tou vašou, váš poplatok bude 0%.

Coinbase Custody

Ďalším projektom Coinbase je platforma Coinbase Custody, ktorá je určená pre veľkých inštitucionálnych investorov. Minimálna hodnota, ktorú musíte držať na účte, je 1 milión dolárov.

Novinky v roku 2019

Coinbase prichádza so zaujímavými novinkami aj v roku 2019. Po tom ako zrušila službu Coinbase Bundle, ktorá umožňovala nákup viacerých kryptomien “jedným klikom” údajne pripravuje jej atraktívnejšiu vylepšenú verziu. Okrem toho spúšťa v spolupráci s VISA projekt vlastnej platobnej karty, pomocou ktorej budete môcť zaplatiť kryptomenami na vašom Coinbase účte prakticky kdekoľvek, kde je platobný terminál. Táto služba je zatiaľ dostupná len vo Veľkej Británii, no očakáva sa, že čoskoro príde aj do ďalších krajín Európskej únie.

V roku 2019 spustila Coinbase taktiež službu, ktorá ponúka možnosť uschovávať privátne kľúče ku kryptomenám umiestnené v aplikácii Coinbase Wallet na cloude. Táto novinka sa však vzhľadom na pochybnosti týkajúce sa zabezpečenia cloudu stretla s kritikou.

Zaujímavou novinkou je nepochybne aj to, že Coinbase v roku 2019 umožní svojim medzi sebou realizovať rýchle medzinárodné platby. Ak máte na Coinbase účet a váš priateľ v Austrálii tiež, môžete mu pomocou technológie XRP alebo tokenu USDC poslať vaše peniaze expresne rýchlo a bez poplatkov. Služba je taktiež schopná potom tieto peniaze (resp. kryptomenu) konvertovať do miestnej meny. Viac sme o tejto novinke písali tu.

Hodnotenie

Coinbase ako najväčšej zmenárni na svete konkurenciu len tak ľahko nenájde. Ideálna globálna zmenáreň na začiatok s výbornou povesťou a bezkonkurenčnými službami. Jediným mínusom je zatiaľ menšia ponuka kryptomien, no aj to by sa malo časom vyriešiť. Ak hľadáte slovenskú alternatívu, pozrite si našu recenziu zmenárne KryptoTop s naozaj bohatou ponukou kryptomien a viacerými zaujímavými funkciami. Alebo zvoľte najznámejšiu rokmi overenú československú zmenáreň SimpleCoin.

Plusy

  • $10 bonus v BTC pri prvom nákupe nad $100
  • Skvelá reputácia, overená spoločnosť
  • Regulované prostredie
  • Jednnoduché na používanie
  • Možnosť nákupu kreditnými a debetnými kartami
  • Nízke poplatky za transakcie na burze Coinbase Pro
  • Služba konverzie kryptomien bez poplatkov
  • Šikovné aplikácie pre Android a iOS
  • Zabezpečenie na vysokej úrovni

Mínusy

  • Údajne pomalší zákaznícky servis
  • K peňaženkám nemáte privátne kľúče (ak nejde o aplikáciu Coinbase Wallet)

Vyskúšať Coinbase

Ak sa vám páčia naše články zapnite si naše notifikácie (zvonček vpravo dole) a sledujte nás na FacebookuTelegrame, aby ste nezmeškali žiadnu novú aktualitu zo sveta kryptomien. Ďakujeme.

Čítať ďalej

Recenzie

Recenzia: KryptoTop – kryptozmenáreň s bohatou ponukou a užitočnými funkciami

Avatar

Článok

zo dňa

od

KryptoTop recenzia

1.marca 2018 vznikla nová slovenská kryptozmenáreň, ktorá prekvapila bohatou ponukou kryptomien a viacerými zaujímavými službami. Jej názov je KRYPTO TOP a stojí za ňou tím kryptonadšencov s veľkými ambíciami.

Široká ponuka kryptomien

KryptoTop na prvý pohľad zaujal naozaj bohatou ponukou. V tomto ohľade je na tom výrazne lepšie než Coinbase či najznámejšia česko-slovenská zmenáreň SimpleCoin. Na KryptoTop môžete kúpiť a predať vyše 15 kryptomien vrátane Bitcoin, Bitcoin Cash, Dash, EOS, Ethereum Classic, Ethereum, Gnosis, Litecoin, Augur, Stellar (XLM), Monero, Ripple (XRP), Zcash, Cardano (ADA), Tezos a QTUM (platné k 16.4.2019).

Kryptotop - ponuka kryptomien

Nákup kryptomien

Minimálna čiastka, za ktorú je možné realizovať nákup bez registrácie je v čase písania recenzie 50 eur. Po registrácii a verifikácii účtu je minimálny nákup znížený na 30 eur. Registrovať sa je výhodné aj vďaka nižšiemu spreadu, viac sa o tom dočítate nižšie.

Pri nákupe bez registrácie stačí vybrať kryptomenu, ktorú chcete vlastniť, napísať adresu peňaženky, na ktorú má byť zaslaná a vyplniť fakturačné údaje, ktoré je potrebné uviesť z dôvodu vystavenia daňového dokladu. Tá sa vám zíde, keď budete potrebovať daňovému úradu dokázať za koľko a kedy ste kryptomeny nakúpili. Následne vyberiete banku, z ktorej uskutočníte platbu. Po jej realizácii bude vaša kryptomena automaticky nakúpená.

Pre nákup bez registrácie zaškrtnite “Poslať kryptomenu do peňaženky”, vyplníte požadované údaje a realizujete platbu:

Kryptotop - nákup bez registrácie

Registrácia na KryptoTop má však viacero benefitov, v prvom rade nižší spread, teda poplatok za jednu objednávku. Po prihlásení sa ocitnete v pekne vyzerajúcom užívateľskom prostredí. V ľavom menu sú mnohé užitočné funkcie, ktoré popisujeme nižšie.

KryptoTOP - uživateľské rozhranie

 

Nákup až cez sedem bánk

Čo nás naozaj zaujalo a považujeme za veľký plus je možnosť realizovať nákup až cez sedem rôznych bankových služieb – ČSOB, Poštovú banku, Slovenskú sporiteľňu, Tatra Banku, UniCredit Bank, Viamo alebo VÚB banku. Nákup kryptomien sa vďaka tomu stáva rýchlejší a dostupnejší.

KryptoTop - bankové služby

Dôvody, prečo sa zaregistrovať

Nakupovať kryptomeny na KryptoTop je možné dvomi spôsobmi – bez registrácie alebo prostredníctvom prémiového účtu. Prémiový účet “KryptoTOP Premium” prináša radu zaujímavých funkcií a nižší spread, a teda poplatok na jednu objednávku.

Vytvorenie účtu je samozrejme bezplatné. KryptoTop na svojich stránkach uvádza, že registrovaným užívateľom ponúka lepšie ceny, pretože registráciou a vložením financií SEPA prevodom odpadajú zmenárni dodatočné náklady súvisiace s prevodom finančných prostriedkov. SEPA prevod trvá obvykle jeden deň. Po overení totožnosti (email, tel. číslo, občiansky preukaz) vám budú povolené vyššie denné limity na nákup.

KryptoTop tvrdí, že v rámci programu “KryptoTopPremium“ môže zákazníkom zakúpené kryptomeny uschovávať aj za nich, vďaka čomu ušetria na transakčných poplatkoch v sieti Blockchain. My by sme však boli pri tom radšej opatrní. Vaše kryptomeny sú v bezpečí len vtedy, keď k ním vlastníte privátne kľúče (vy a nikto iný) a preto odporúčame, aby ste si kryptomeny vo vyšších hodnotách zaslali na vaše peňaženky a nenechávali ich na KryptoTop.

Plusom pri registrácii je nižší spread na objednávku. Kým pre neregistrovaného užívateľa je spread 6%, registrovaný zákazník má spread pri obrate do 15 tisíc eur len 4% (táto informácia je platná k 16.4.2019).Pri obratoch nad 15 tisíc eur je spread ešte nižší.

Čo naozaj oceňujeme je funkcia pre nastavenie pravidelného nákupu kryptomeny, respektíve viacerých kryptomien v určitých konkrétnych intervaloch. Aby sa mohol tento nákup realizovať, je potrebné dopredu odoslať peňažne prostriedky na KryptoTop, aby ich mala zmenáreň v danom čase k dispozícií a mohla nákup realizovať za vás. Dôvody, prečo sa oplatí nakupovať pravidelne, popisuje KryptoTop v tomto videu:

Užívateľské rozhranie ponúka aj možnosť vystavenia daňového dokladu za všetky transakcie realizované cez KryptoTop. Keď príde na obdobie platenie daní, túto funkciu určite oceníte. Ak totiž nebudete mať daňový doklad ku kryptomenám, ktoré nakúpite, daň budete platiť z celej hodnoty predaja. KryptoTop dávame za túto funkciu veľké plus.

Zákaznícka podpora

Pokiaľ ide o zákaznícku podporu, kontaktovať prevádzkovateľa zmenárne je možné telefonicky, alebo emailom. V prípade, že sa zaregistrujete, aj prostredníctvom kontaktného formulára priamo v užívateľskom rozhraní zmenárne. Na internete sa objavujú zatiaľ hlavne pozitívne hodnotenia.

Záver

KryptoTop prináša atraktívne užívateľské prostredie a viacero benefitov pre registrovaných používateľov. Podpora až siedmich rôznych bankových služieb na rýchly nákup, vystavenie daňových dokladov, nižší spread pri využití prémiového účtu, to sú všetko veľké plusy. Ak máte osobnú skúsenosť s touto zmenárňou, budeme radi, ak sa o ňu podelíte s našimi čitateľmi v komentároch pod článkom.

Hodnotenie

Plusy

  • Bohatá ponuka kryptomien
  • Možnosť nákupu až cez 7 rôznych bank
  • Po registrácii nižší spread – rozdiel medzi nákupnou a predajnou cenou
  • Prehľadné veľmi pekné užívateľské prostredie pre registrovaných užívateľov
  • Funkcia pre automatický pravidelný nákup kryptomien
  • Možnosť vystavenia daňových dokladov
  • Zatiaľ pozitívne ohlasy na zákaznícky servis

Mínusy

  • Chýbajúca možnosť platby kartou
  • Zmenáreň KryptoTop bola 13.3.2019 hacknutá. Jej vyjadrenie nájdete tu
Čítať ďalej

Binance Coin

Recenzia Binance: História, skúsenosti, ponuka kryptomien, Binance Coin, bezpečnosť či poplatky

Avatar

Článok

zo dňa

od

Recenzia Binance

Na trhu s kryptomenami existuje množstvo búrz, ktoré sa však od seba odlišujú kvalitou spracovania, bezpečnosťou, službami a množstvom ponúkaných kryptomien na obchodovanie. Burzou, ktorá je v čase písania tohto článku na prvom mieste pokiaľ ide o objem realizovaných obchodov v priebehu jedného dňa je Binance.

Recenzia: Úvodná stránka burzy Binance

História

Binance vznikla v roku 2017 v Číne, no v priebehu roku 2018 presťahovala svoje sídlo na Maltu, teda do krajiny, ktorá je členským štátom Európskej únie. Malta sa snaží byť svetovým lídrom v tejto sfére a prítomnosť tejto burzy jej k tomu prispieva.

Burza, ktorú založiť sympatický štyridsiatnik Changpeng Zhao zvečnený aj na titulke Forbes, si získala veľkú popularitu už koncom roka 2017, kedy v čase obrovského návalu nových užívateľov dokázala ako jediná veľká kryptoburza prijímať nových členov. Nepodarilo sa to napríklad konkurenčnému Bittrexu, ktorý na dlhú dobi musel registrácie zablokovať.

Zakladateľ burzy Binance Changpeng Zhao na titulke Forbes

Zakladateľ burzy Binance Changpeng Zhao na titulke Forbes

Bohatá ponuka

Binance zalistovala do svojej ponuky množstvo nových kryptomien a aktuálne ponúka obchodné páry nielen voči BTC (bitcoinu), ale aj ETH (Ethereum), BNB (Binance Coin) a košu stablecoinov (USDⓈ). Podľa portálu CoinMarketCap je na nej aktuálne takmer 400 rôznych obchodných párov a vyše 250 rôznych kryptomien. V tomto ohľade táto burza nemá konkurenciu.

Burza má v ponuke aj takzvané stablecoiny, teda tokeny, ktoré majú kopírovať aktuálnu hodnotu amerického dolára. Ide o USDT od spoločnosti Tether,  TrueUSD, USDC, či PAX. Tieto “stablecoiny” využívajú obchodníci v čase keď očakávajú pád hodnoty Bitcoinu voči doláru. Vtedy BTC vymenia za stablecoin, čím udržia hodnotu v amerických dolároch. Najpoužívanejší stablecoin Tether (USDT) je však častokrát terčom kritiky, nakoľko neabsolvoval audit, ktorý by mal potvrdiť, či sú všetky tokeny USDT, ktore sú v obehu, kryté dolármi. Tether bol dokonca obviňovaný z manipulácie trhu. V októbri 2018 jeho dôveryhodnosť klesla ešte výraznejšie a obchodníci sa uchyľujú k iným stablecoinom.

Najznámejšie kryptomeny na burze Binance: Bitcoin, Ethereum, XRP, Bitcoin Cash, EOS, Stellar, Litecoin, Cardano, Monero, TRON, IOTA, Dash, Binance Coin, NEO, Ethereum Classic, NEM, Tezor, VeChain, Dogecoin, Zcash, Maker, OmiseGO, Bitcoin Gold, Bytecoin, Ontology, Bytecoin, Decred, Lisk, Qtum, Bitcoin diamond, BitsShares, Nano, Zilliqa, Siacoin, DigiByte, ICON, Aeternity, Verge, Steem, Waves, Pundi X, Bytom, Electroneum, Mateverse ETP, Holo, Stratis, Golem, Agur a ďalších zhruba sto ďalších kryptomien.

Na burze Binance sa nachádza vyše 400 obchodných párov a viac než 150 kryptomien

Na burze Binance sa nachádza vyše 400 obchodných párov a viac než 250 kryptomien

Vyskúšať Binance

Binance Coin (BNB) a jeho budúcnosť

Keď hovoríme o tom, že Bitcoin je zlatom vo svete kryptomien, tak token Binance Coin (BNB) je akýmsi zlatom tejto burzy. Binance Coin sa stal rýchlo veľmi populárny, pretože jeho hodnota voči Bitcoinu neustále rastie a vzhľadom na plánované novinky sa dá predpokladať, že tento trend bude pokračovať.

BNB je v prvom rade šikovným nástrojom, ktorý slúži na zníženie poplatkov za obchodovanie na burze Binance. Stačí nastaviť, aby bol tento token použitý pri vašich obchodoch a dostanete zľavu.

Burza zároveň garantuje, že po každom kvartáli použije 20% svojich ziskov na to, aby za to odkúpila tokeny BNB, ktoré následne zničí. Tento proces sa volá coin burn (pálenie mincí). Pointou je, že keď sa zničia tieto mince, v obehu ich bude menej a teda hodnota zvyšných tokenov Binance Coin by mala rásť. Pre ilustráciu 17. júla 2018 bolo spálených vyše 2,5 milióna tokenov BNB v hodnote takmer 30 miliónov dolárov. Pálenie mincí by malo prebiehať až do momentu, kedy bude spálených 50% všetkých tokenov, ktoré sa dostali od vzniku tejto kryptomeny do obehu (takmer 200 000 000).

Ďalším dôvodom, prečo by mala hodnota Binance Coin v budúcnosti rásť je jej využitie na decentralizovanej burze Binance, ktorej spustenie je naplánované na apríl 2019.

Binance Coin bude zároveň hlavným “palivom” pre Binance Chain, teda blockchain tejto burzy, na ktorom by malo v budúcnosti fungovať viacero zaujímavých nádejných kryptoprojektov. BNB je okrem toho využívaný ako jediný nákupný prostriedok počas takzvaných Binance Launchpadov, čo je interný predpredaj tokenov nových kryptoprojektov v rámci burzy Binance.

Binance Coin (BNB)

Plány v roku 2019

Binance priebežne investuje do rôznych statupov a fondov, čím sa snaží prispieť na rozvoj technológie blockchain a adaptáciu kryptomien. Jej najväčším projektom je však príprava vlastnej decentralizovanej burzy, ktorú spomíname nižšie. Taktiež sa špekuluje o tom, že už čoskoro podporí obchodovanie na páku.

Decentralizovaná burza DEX

Decentralizovná burza znamená, že nebude mať žiadneho sprostredkovateľa, obchody budú prebiehať priamo medzi kupujúcim a predávajúcim. Užívatelia budú mať privátne kľúče k svojim kryptomenám a teda ich majetok bude v bezpečí aj v prípade hackerského útoku na samotnú burzu.

Základným kameňom platformy bude vlastný blockchain s názvom Binance Chain a vyššie spomínaná kryptomena Binance Coin (BNB), čo by malo výrazne prispieť k rastu jej hodnoty. Okrem toho Binance aj z dôvodu príprav tohto veľkého projektu kúpila známu anonymnú decentralizovanú peňaženku Trust Wallet, ktorá by mala užívateľom slúžiť ako východisková peňaženka. Ak berieme do úvahy úspešnú (hoci krátku) históriu tejto burzy, dá sa predpokladať, že spustenie jej decentralizovanej alternatívy, ktoré je naplánované už v apríli 2019, bude spojené s veľkým očakávaním a dúfajme, že aj úspechom.

Binance DEX bude podporovať okrem Trust Wallet aj hardvérovú peňaženku Ledger. Očakáva sa, že časom vznikne podpora aj pre Trezor.

Binance Chain - blockchain pre decentralizovanú burzu Binance DEX

Binance Launchpad

Burza Binance v úvode roka 2019 spravila menšiu dieru do sveta spustením projektu Binance Launchpad. Ide o akési novodobé ICO, prostredníctvom ktorého je možné investovať v predpredaji do zaujímavých začínajúcich kryptoprojektov priamo na burze Binance. Spoločnosť tvrdí, že do svojich launchpadov zaraďuje len tie projekty, ktoré majú potenciál úspechu a boli preverené jej odborníkmi z tímu Binance Research. Prvé predpredaje dopadli z investičného hľadiska výborne, bol totiž o ne veľký záujem a všetky tokeny sa vypredali v priebehu niekoľkých minút (BitTorrent, Fetch.AI, Celer Network). Binance sa rozhodla vzhľadom na veľký záujem o túto formu investovania zmeniť pravidlá Binance Launchpad tak, že sa do predpredaja môžu zapojiť len tí investori, ktorí držia na svojom konte výraznejšie množstvo tokenov Binance Coin. Aj takýmto spôsobom Binance “pumpuje” hodnotu vlastného tokenu.

Fiat-krypto nákup a predaj

Binance ponúka od úvodu roka 2019 možnosť kúpy Bitcoinu (prípadne aj ďalších altcoinov) za doláre/eurá a to prostredníctvom platobnej karty priamo na burze. Odstránila tak potrebu kúpiť Bitcoin v kryptozmenárni (napr. Coinbase či SimpleCoin) a poslať ho na Binance, kde sa s ním dá následne obchodovať. Nákup kartou má však vyššie poplatky. Alternatívou je použitie novej zmenárne pre európsky trh Binance Jersey,  ktorá podporuje aj SEPA prevod. 

Bezpečnosť

V prvom rade treba zdôrazniť, že žiadna súčasná centralizovaná burza nie je vhodnou peňaženkou na úschovu vašich kryptomien. Digitálne meny, ktoré len držíte a aktívne s nimi neobchodujete patria do peňaženiek, ku ktorým máte privátne kľúče. Burzy sú totiž častým terčom hackerských útokov a keďže ku vašim kryptomenám vlastní privátne kľúče burza a nie vy, vždy je tu riziko, že vám budú kryptomeny odcudzené. Ak trejdujete, musíte toto riziko však akceptovať.

TIP: Ak chcete na Binance kúpiť kryptomenu a následne ju len hodlovať (uschovať na dlhšiu dobu) nedržte ju na burze, ale odošlite si ju na peňaženku pre ňu určenú, ku ktorej máte privátny kľúč.

Vyššie spomínaný text je platný pre všetky centralizované burzy. Binance však možno spomedzi nich považovať za jednu z najbezpečnejších. Hoci aj ona čelila hackerským útokom, nie je známy prípad, že by bola priamou obeťou a vďaka chybe v jej systéme boli užívateľom ukradnuté nejaké kryptomeny. Stali sa však prípady, kedy sa hackeri dostali na účty užívateľov vďaka stratégii “phishingu” (vytvorili vernú kópiu burzy  a vylákali tak od užívateľov prihlasovacie meno a heslo) alebo hackli externé programy (boty) prihlasujúce sa cez API (tie nie sú majetkom Binance ale tretej strany). Odporúčanou ochranou je aktivácia 2FA, teda dvojfaktorovú autentifikácie. Kto to nerobí, mal by s tým okamžite začať. Taktiež si vždy pred prihlásením skontrolujete adresu stránky, teda či sa naozaj nachádzate na binance.com a nie na podobne vyzerajúcej stránke. Samozrejmosťou je používanie antivírusu.

Binance sa snaží bojovať proti hackerom aj formou odmien za ich nahlásenie. Na tento účel v roku 2018 vyčlenila tokeny Binace Coin v hodnote 10 miliónov dolárov, pričom 250 tisíc dolárov v BNB sľubuje každému, kto poskytne informáciu vedúcu k zamedzeniu útoku, alebo udaniu hackerov.

Problémy

Ani Binance sa nevyhla problémom. Z technických dôvodov mala zopár niekoľkohodinových výpadkov, počas ktorých nemohli klienti vôbec obchodovať, či robiť výbery alebo vklady, čo rozhodne mnohých nepotešilo. Spoločnosť to vždy odôvodnila upgradeom systému a s tým súvisiacimi problémami.

Občas sa na desktopovej verzii (PC) stane, že burza reaguje pomalšie, čo môže v prípade výrazných pohybov cien spôsobiť určité problémy, najmä vtedy, ak potrebujete rýchlo reagovať na vývoj trhu. V posledných mesiacoch však tieto problémy neevidujeme. Otázne je, čo prinesie ďalší bullmarket. Pokiaľ ide o mobilnú aplikáciu, tá z osobnej skúsenosti funguje bezchybne a rýchlo.

Poplatky

Poplatok za realizáciu jedného obchodu (trejdu) je 0.1%, no ak na to použijete Binance Coin, dostanete zľavu v závislosti od toho, ako dlho na tejto burze už obchodujete (prvý rok by to malo byť 50%, druhý 25%, piaty rok už 0%). Pokiaľ ide o poplatky pri výberoch, napríklad u Bitcoinu je to 0.0005 BTC. Všetky poplatky s aktuálnymi hodnotami nájdete tu.

Súťaže

Binance priebežne organizuje aj rôzne súťaže, v rámci ktorých rozdáva tokeny alebo fyzické ceny. Väčšinou ich rozdelí medzi trejderov, ktorý realizujú v danom období s určitou kryptomenou najviac obchodov. Napríklad na Vianoce 2017 dostal auto Maserati 3.0T Levante Classic užívateľ, ktorý urobil najviac obchodov s kryptomenou Tron (TRX).

Plusy

+ Obrovská ponuka kryptomien na obchodovanie
+ Kryptomena Binance Coin s veľkou perspektívou a pravidelným coin burnom
+ Decentralizovaná burza Binance DEX
+ Šikovná, rýchla a prehľadná mobilná aplikácia
+ relatívne nízke poplatky
+ pekný prehľadný dizajn v dvoch variantoch

Mínusy

– zákaznícka podpora je podľa referencií zo zahraničných stránok pomalá (nemáme vlastnú skúsenosť)

Konečné hodnotenie: Odporúčame!

Vyskúšať Binance

Návod Binance - vytvorenie účtu

Návod ako obchodovať na burze Binance

Čítať ďalej

Kryptomeny

Recenzia Abra: Aplikácia a peňaženka s prevratnou novinkou – kryptomenovým indexom

Avatar

Článok

zo dňa

od

Abra - Bitwise 10 Crypto Index (BIT10)

Abra je  veľmi zaujímavý “hybrid” pre investorov do kryptomien, ktorý ponúka od októbra 2018 mimoriadne atraktívny produkt – index s desiatimi top kryptomenami, do ktorého je môžné investovať už od 5 dolárov. Ide o vôbec prvý takto dostupný index vo svete digitálnych mien pre malých, teda retailových investorov.

Čo je Abra?

Mobilná aplikácia Abra umožňuje jednoduchú investíciu do 30 kryptomien, 50 svetových mien, do akcií popredných svetových spoločností (Facebook, Amazon, Google, Tesla a podob.) a tiež do unikátneho BIT10 tokenu, ktorý je postavený na Bitwise 10 Crypto Indexe.

Funkcie Abra

1. Možnosť kúpiť BTC cez stránku

Základná vec, ktorú môžete spraviť priamo na stránke Abra, je kúpiť Bitcoin (BTC) prostredníctvom platobnej karty VISA alebo Mastercard. Jednoducho zadáte sumu BTC, ktorú chcete kúpiť, vyplníte adresu, kde sa majú vaše BTC odoslať a zrealizujete platbu. Ak nemáte peňaženku, Abra ponúka možnosť vytvoriť si ju. Táto služba však nie je ničím prelomová.

BTC si môžete kúpiť priamo cez stránku Abra.com

2. Mobilná aplikácia na obchodovanie s kryptomenami

Omnoho zaujímavejším produktom je mobilná aplikácia Abra, ktorá funguje na Androide aj iOS. Jej užívateľské prostredie vyzerá veľmi dobre, no to rozhodne nie je jediným plusom tohto produktu.

Cez aplikáciu Abra môžete:

  • Kúpiť Bitcoin a to viacerými spôsobmi: bankovým prevodom, platobnou kartou VISA či Mastercard
  • Odoslať Bitcoin, Litecoin alebo Bitcoin Cash na peňaženku Abra
  • Obchodovať Bitcoin s 30 kryptomenami a až 50 fiatovými menami
  • Investovať do indexu Bitwise 10 Crypto Index prostredníctvom tokenu BIT10, ktorý je výhradne dostupný len na tejto aplikácii (TOP!)
  • Obchodovať Bitcoin voči svetovým akciam napr. Facebooku, Amazonu a podob. (NEW!)

Abra - Jednoduché investovanie do kryptomien vrátane BIT10 tokenu založeného na Bitwise 10 Crypto Indexe

3. Index Bitwise 10 Crypto Index (BIT10)

Október 2018 sa stal mesiacom, kedy spoločnosť Abra priniesla na trh prvý kryptomenový indexový token BIT10. Ten umožňuje užívateľom jej aplikácie investovať naraz do 10 TOP kryptomien prostredníctvom jedného jednoduchého obchodu.

Indexové investovanie bolo vo svete kryptomien doteraz ponúkané len akreditovaným investorom s masívnym kapitálom. Abra však vytvorila token BIT10 založený na Bitwise 10 indexe, do ktorého je možné investovať jedine na aplikácii Abra a to už od 5 dolárov a dokonca za nulové poplatky.  Abra taktiež nestanovuje žiadne obmedzenia na frekvenciu transakcii alebo nákupných okien, čo robí produkt ideálnym riešením pre nestálych alebo neistých investorov, ktorí sa nevedia rozhodnúť do ktorých kryptomien investovať.

Bitwise 10 Crypto Index (BIT10) - banner

Token BIT10 je riadený spoločnosťou Bitwise Asset Management v americkom San Franciscu. Výkonný tím Bitwise má desiatky rokov skúsenosti zamestnancov Facebooku, BlackRock, Goldman Sachs, JP Morgan a ďalších významných spoločnosti.

Investíciou do BIT10 pokrývate aktuálne vyše 80% celej trhovej kapitalizácie kryptomien, ktorá sa sústredí v 10 popredných kryptomenách. Abra taktiež v čase spustenia produktu ukázala, že z historického hľadiska by od začiatku roku 2017 do septembra 2018 priniesla investícia do tohto tokenu vyššie zisky, než priama investícia do Bitcoinu.

Graf: Token BIT10 vs. Bitcoin od januára 2017 do konca septembra 2018

Graf: Token BIT10 vs. Bitcoin od januára 2017 do konca septembra 2018

Ako funguje obchodovanie s indexmi?
Kým vo svete kryptomien je obchodovanie s indexmi ešte “v plienkach”, na svetových trhoch ide o populárny produkt. Indexy predstavujú skupinu aktív, ktoré sa týkajú špecifického trhového sektora. Celková hodnota daného indexu sa počíta teda na základe aktuálnej ceny všetkých titulov, ktoré sa nachádzajú v danom indexe. V prípade tokenu BIT10 od Abry sa teda hodnota tokenu BIT10 vypočíta na základe celkovej hodnoty všetkých 10 kryptomien, ktoré sa v tomto indexe nachádzajú.

4. obchodovanie s akciami a ETF

Abra vo februári 2019 oznámila, že už tomto roku sprístupni vo svojej mobilnej aplikácii aj možnosť investovať Bitcoin do akcií popredných svetových spoločnosti ako sú Amazon, Tesla, Facebook, Google a podobne a tiež zo ETFs. Táto funkcia by mala byť sprístupnená už čoskoro.

Abra

Abra

Obchodovanie na Abra

Abra nie je len aplikácia na obchodovanie s kryptomenami. Je to aj peňaženka pre Bitcoin, ku ktorému máte privátny kľúč.

Čo to teda znamená?
Ak chcete začať obchodovať na Abra, musíte si na túto aplikáciu odoslať vaše bitcoiny alebo priamo cez aplikáciu si Bitcoin kúpiť. Zakúpený BTC budete mať na peňaženke, ku ktorej budete mať vlastný privátny kľúč. Ten si musíte niekde uschovať (pre bezpečnosť najlepšie na papier takým spôsobom, aby ste ho nikdy nestratili). Abra vašim privátnym kľúčom nikdy disponovať nebude.

Princíp obchodovania
Keď budete mať na peňaženke Abra vaše bitcoiny, môžete začať obchodovať s ostatnými kryptomenami vrátane BIT10 (teda tokenu Bitwise 10 Crypto indexu) a taktiež s 50 fiatovými menami, všetko s nulovými poplatkami! V skutočnosti ich však vlastniť nebudete. Vlastniť budete vždy len váš Bitcoin, ktorého hodnota sa bude meniť v závislosti od zmeny hodnoty toho, do čoho ste na Abra investovali.

Príklad: Na Abra budete mať 1 BTC. Rozhodnete sa, že kúpite 10 ETH (ethereum). V tomto momente Abra vytvorí smart kontrakt, ktorý vám garantuje, že máte právo na 10 ETH bez ohľadu na kolísanie cien medzi BTC a ETH. Keď sa rozhodnete zameniť vašich 10 ETH naspäť za Bitcoin, Abra vypočíta koľko BTC by ste mali obdržať na základe zmeny hodnoty ETH voči BTC. Aplikácia vás bude samozrejme nepretržite informovať o tom, v akom stave je váš obchod a akú má vaše konto aktuálne hodnotu (v BTC aj fiat mene teda v eurách resp. dolároch). 

Ukončenie obchodovania
Vybrať aktuálny zostatok v BTC sa dá viacerými spôsobmi – buď odošlete váš BTC na inú peňaženku určenú pre BTC, alebo zameníte BTC za doláre a následne si ich cez aplikáciu odošlete na váš bankový účet.

Bezpečnosť

Abra nedisponuje privátnym kľúčom k vašej peňaženke, vlastníte ho len vy. Tým sa Abra odlišuje od búrz, ktoré vám privátny kľúč neposkytnú, teda zodpovednosť za stav vášho konta na burze preberajú oni. Ak by teda bola burza hacknutá, môžete stratiť všetko, čo na nej máte. V prípade hacku Abra by to neplatilo.

Rizikom je však váš vlastný mobilný telefón. Ak by bol hacknutý alebo ukradnutý, hacker/zlodej dostane priamy prístup k vášmu účtu. Chráni vás len PIN KOD, ktorý musíte zadať vždy, keď aplikáciu cez smartfone otvoríte. Abra dvojfaktorovú ochranu (2FA) neposkytuje, pričom to zdôvodňuje tým, že ak je už zariadenie hacknuté alebo ukradnuté, 2FA si môže hacker/zlodej ľahko vygenerovať sám. Naopak odporúča, aby bol mobil chránený antivírusom, ochranou 2FA pre celý mobil, aby sa nepoužíval na návštevu potenciálne nebezpečných stránok (napr. pornostránky), aby ste ho chránili pred zlodejmi a podobne. Váš smartfone v prípade používania aplikácie Abra musíte vnímať ako svoju peňaženku.

Ak si kúpite nový telefón, alebo stratíte ten starý, privátny kľúč vám bude slúžiť na to, aby ste vašu peňaženku obnovili. Strata privátneho kľúču v prípade, že prídete o prístup k aplikácii (rozbitie či strata telefónu, krádež…) by bola pre vás v bolestivá, lebo ste jediný, kto ním disponuje.

Záver

Mobilná aplikácia Abra nás naozaj zaujala, skvelé znie najmä možnosť investície do indexu Bitwise 10 Crypto Index (Bit10 tokenu), čo vám zatiaľ nikto iný neponúkne, pokiaľ teda nepatríte medzi veľké ryby s obrovským kapitálom. Aplikácia funguje rýchle a plusom nepochybne je, že na rozdiel od búrz máte privátny kľúč k vašej BTC peňaženke, teda reálne vlastníte Bitcoin. Rizikom je hlavne to, že ide o mobilnú aplikáciu, teda ak by vám niekto hackol mobil, alebo vám ho ukradol, môžete mať problém. Aplikáciu Abra odporúčame ak chcete obchodovať s kryptomenami alebo využiť spomínaný Bitwise index, nie však ako vašu hlavnú peňaženku na úschovu BTC.

Ďalšie alternatívy

Coinbase – najznámejšia kryptozmenáreň ponúkajúca možnosť priamej kúpy kryptomien. Súčasťou je online peňaženka. V hodnotení zmenárni a búrz podľa ICORating ide o najbezpečnejšiu zmenáreň. Nedisponujete však privátnym kľúčom k vašim peňaženkám, čím sa vytvára teoretické riziko pri hacku, ktoré je však málo pravdepodobné. Ponúka burzu Coinbase Pro, na ktorú je možné odoslať kryptomeny z peňaženky Coinbase s nulovým poplatkom.

Recenziu Coinbase si môžete prečítať tu
Návod ako vytvoriť účet na Coinbase a verifikovať ho
Návod ako kúpiť a odoslať kryptomeny z Coinbase

Coinbase - top zmenáreň na kúpu a predaj Bitcoinu

Coinbase – top zmenáreň na kúpu a predaj Bitcoinu

Binance – najväčšia svetová burza s kryptomenami určená pre tých, ktorí chcú s kryptomenami aktívne obchodovať, alebo kúpiť kryptomeny, ktoré nie sú dostupne na bežných zmenárňach. Skvelé pre trejderov a Binance má výbornú aplikáciu. Neodporúča sa používať ako peňaženku na dlhú dobu, keďže nevlastníte privátne kľúče. Na burze by ste mali mať vždy len to, s čím plánujete obchodovať. Odporúčaným postupom pre začiatočníkov je kúpiť Bitcoin na Coinbase a následne ho odoslať na Binance. Registrovať na Binance sa môžete aj cez náš link, čo vás nič nestojí, no pomôžete rozvoju portálu kryptonovinky.sk.

Binance - svetová burza s kryptomenami

Binance – svetová burza s kryptomenami

Čítať ďalej

Kryptomeny

Recenzia eToro: Top broker, kryptomeny, skúsenosti a hodnotenie

Avatar

Článok

zo dňa

od

Etoro - obchodovanie aj s kryptomenami

eToro je najväčšia sociálna investičná sieť na svete, ktorá má aktuálne už viac než 5 miliónov registrovaných užívateľov.

Upozornenie: CFD sú komplexné nástroje a nesú vysoké riziko straty finančných prostriedkov spôsobené finančnou pákou. 74% – 89% retailových investorov príde o peniaze pri obchodovaní s CFD. Mali by ste zvážiť, či rozumiete, ako CFD funguje a či si môžete dovoliť vysoké riziko straty vašich peňazí.

eToro nie je burza, ide skôr o obchodnú platformu, ktorá pripomína sociálnu sieť typu Facebook. Nie je burzou typu Bittrex či Binance, kde sa dá obchodovať len s kryptomenami, v ponuke eToro je toho omnoho viac – obchodovať môžete aj so svetovými menami (EUR, USD, CHF, JPY, AUD, CAD, HKD), akciovými titulmi, komoditami (zlato, striebro, ropa, …) či burzovými indexmi.

Čo sa týka kryptomien aktuálne sú na eToro v ponuke Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH), Ripple (XRP), Ethereum (ETH), Ethereum Classic (ETC), Litecoin (LTC), Dash, NEO, Cardano (ADA), MIOTA (IOTA), Binance Coin (BNB), Tron (TRX), Zcash (ZEC) a Stellar (XLM).

Vyskúšať eToro
Váš kapitál je spojený s rizikom*

Princíp funguje na obchodovaní s reálnymi peniazmi – vložíte si na váš účet napríklad 200 dolárov, za ktoré kúpite k tomu prislúchajúcu hodnotu Bitcoinu podľa aktuálneho kurzu a sledujete ďalší vývoj ceny.  Hodnota vašej investície rastie alebo klesá a vy vidíte neustále v prepočte na eurá či doláre, ako na tom ste. Ak dosiahnete želaný výsledok, obchod uzavriete a vezmete si svoj zisk (táto funkcia sa dá aj automatizovať). Obchod môžete samozrejme uzavrieť kedykoľvek, aj keď ste v strate. Na rozdiel od minulosti však už možete na eToro obchodovať aj kryptomenové páry medzi sebou (napr. Etherue s Bitcoinom – ETH/BTC) a eToro má už aj vlastnú kryptopeňaženku. Na eToro sa teda na rozdiel od tradičných brokerov obchoduje s reálnymi kryptomenami.

Alternatíva k eToro? Prečítajte si našu recenziu XTB. Dominantného brokera na Slovenskom a Českom trhu s bohatou ponukou kryptomien: 

Recenzia XTB: Overený broker s bohatou ponukou kryptomien, akcií, komodít, indexov a FOREXu

Kopírujte výsledky skúsených investorov

Veľkou výhodou eToro je možnosť automaticky kopírovať obchody skúsených investorov, ktorí majú dlhodobo dobré výsledky, ktoré sú podložené dôkladnými štatistikami ich predchádzajúcich obchodov. V menu existuje záložka “Copy People”, v ktorej nájdete obchodníkov rozdelených podľa množstva kritérií – na kopírovanie investícii si tak môžete vybrať obchodníkov podľa ich percentuálnej úspešnosti, popularity, miery rizika, krajiny, či oblasti, do ktorej investujú. Samozrejmosťou je možnosť nastaviť kritérium, pri ktorom sa obchod vypne. Napríklad keby sa stalo, že vaša investícia klesne na hodnote o 10% a vy nechcete stratiť viac, nastavíte, aby sa pri tejto hodnote obchod automaticky uzavrel. Viac o tejto téme píšeme v osobitnom článku NÁVOD: Etoro – Ako začať kopírovať obchody úspešných investorov do kryptomien.

Etoro - kopírovanie investorov

eToro je sociálna sieť pre investorov

Sekcia „News feed“ výrazne pripomína nástenku na Facebooku. Každou minútou sa na nej objavujú nové správy ostatných obchodníkov, ktoré so sebou často prinášajú množstvo zaujímavých i menej zaujímavých (až hlúpych) informácii. Preto pri ich čítaní treba vedieť oddeliť odpad od cenných informácii, čo môže pre nováčika predstavovať zo začiatku problém.

Na tejto nástenke sa najčastejšie objavujú:
– odkazy na zaujímavé a užitočné články z kryptosveta
– oznamy od profesionálnych investorov, pre ľudí, ktorí kopírujú ich obchody
– analýzy a grafy
– otázky a rady týkajúce sa fungovania eToro
– množstvo prejavov emócii či už prostredníctvom komentárov, alebo obrázkov/GIFOV
– spamy a “kraviny”

Etoro - News Feed

Ako ste z vyššie spomenutého určite pochopili, táto nástenka ponúka zmesku dôležitých vecí v kombinácii s hlúposťami a spamom. Pri jej sledovaní preto odporúčame preklepnúť si autora príspevku ak je jeho príspevok pre vás niečím dôležitý. Ak má súkromný profil (nie je vidieť jeho obchody) rozhodne sa ním nenechajte inšpirovať pri obchodovaní. Naopak príspevky od ľudí, ktorí majú dlhodobo výborné štatistiky zrejme nebudú “od veci”.

Na nástenku môžete samozrejme napísať aj vy. Diskusia prebieha v angličtine, no rýchlo si všimnete, že niektoré príspevky sú aj v iných jazykoch. Vtedy stačí kliknúť na tlačítko “translate”, ktoré vám text automaticky preloží do angličtiny. Platí to aj opačne – ak napíšte príspevok v slovenčine, ostatní si ho môžu takto preložiť. Preklad z angličtiny do slovenčiny žiaľ dostupný nie je, takže ak neviete dostatočne po anglicky, odporúčame použiť Google Translate.

Skúšobné obchodovanie bez rizika

Vynikajúcou pomôckou pre začiatočníkov je možnosť využitia virtuálneho skúšobného investovania, pri ktorom nie je nutné vložiť žiadne peniaze na účet. Po úspešnej registrácii a prihlásení Vám eToro ponúkne možnosť prepnúť sa do režimu “virtual portfolio”, v ktorom obchodujete s virtuálnym kreditom bez akéhokoľvek rizika straty reálnych peňazí. Skôr než do systému vložíte vlastné peniaze sa tak naučíte základne postupy a vyhnete sa tak množstvu chýb začiatočníkov. Viac sa dočítate v našom návode pre eToro.

Naše hodnotenie

Plusy

  • Obchodovať môžete cez počítač, alebo prehľadnú mobilnú aplikáciu
  • Možnosť kopírovať obchody skúsených a overených investorov
  • na Etoro obchodujete s reálnymi kryptomenami, ktoré spoločnosť stráži na svojich “cold-wallets”
  • eToro ponúka pre kryptomeny vlastnú online peňaženku, na ktorej môžete držať, prijímať a odosielať svoje kryptomeny
  • Princíp sociálnej siete – z nástenky “News feed”, ktorá pripomína Facebook nástenku, sa môžete dozvedieť veľa zaujímavého (ale pozor na to, komu veríte)
  • Broker je registrovaný Národnou bankou Slovenka
  • Možnosť investovať nielen do kryptomien
  • Vhodné aj pre nováčikov
  • Vhodné aj pre pokročilých, ktorí chcú zarábať tým, že ich investície ostatní kopírujú
  • Možnosť vložiť peniaze na účet bankovým prevodom, kreditkou, alebo cez PayPal

Mínusy

  • Minimálna suma, ktorú potrebujete na investíciu do jednej kryptomeny je 200 dolárov. Ak chcete investovať 400 dolárov (a viac), odporúčame urobiť dva nákupy po 200 dolárov, aby ste mali otvorených viac obchodov.

Vyskúšať eToroVáš kapitál je spojený s rizikom* 

Ďalšie naše články o eToro:

Návod eToro: Ako začať obchodovať s kryptomenami

Návod eToro: Ako automaticky kopírovať obchody úspešných trejderov

* Pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami dochádza k finančným stratám na 74 % až 89 % účtov retailových investorov. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.


Ak sa Vám páčia naše články
sledujte nás na Facebooku a Instagrame, aby ste nezmeškali žiadnu novú aktualitu zo sveta kryptomien. Ďakujeme.

Čítať ďalej

Populárne

Informácia pre čitateľov / Informace pro čtenáře

SK: Informácie uverejnené na stránke kryptonovinky.sk sú výhradne informačného charakteru a v žiadnom prípade nie sú investičnou radou alebo obchodným odporúčaním. Nie sme obchodní poradcovia. Portál kryptonovinky.sk nenesie žiadnu zodpovednosť za vaše prípadne finančné straty pri investícii do kryptomien alebo na iných trhoch. Hoci sa venujeme predovšetkým téme kryptomien, upozorňujeme, že sú veľmi volatilné a preto sú považované za rizikovú investíciu., ktorá môže viesť k vysokým stratám. V žiadnom prípade nie sme zodpovední za škody, ktoré môžu vzniknúť na vašom účte. Pre skutočné finančné rady kontaktujte svojho finančného poradcu. Do kryptomien by ste nemali nikdy investovať viac peňazí, než si môžete dovoliť stratiť.

CZ: Informace na adrese kryptonovinky.com jsou výhradně informačního charakteru a v žádném případě nejsou investiční radou nebo obchodním doporučením. Nejsme obchodní poradci. Portál kryptonovinky.com nenese žádnou odpovědnost za vaše případně finanční ztráty při investici do kryptoměn nebo na jiných trzích. Ačkoliv se věnujeme především tématu kryptoměn, upozorňujeme, že jsou velmi volatilní a proto jsou považovány za rizikovou investici, která může vést k vysokým ztrátám. V žádném případě nejsme zodpovědní za škody, které mohou vzniknout na vašem účtu. Pro skutečné finanční rady kontaktujte svého finančního poradce. Do kryptoměn byste neměli nikdy investovat více peněz, než si můžete dovolit ztratit.

-

Upozornenie / Upozornění

SK: CFD sú komplexné nástroje a nesú vysoké riziko straty finančných prostriedkov spôsobené finančnou pákou. 74% - 89% retailových investorov príde o peniaze pri obchodovaní s CFD. Mali by ste zvážiť, či rozumiete, ako CFD funguje a či si môžete dovoliť vysoké riziko straty vašich peňazí.

CZ: CFD jsou komplexní nástroje a nesou vysoké riziko ztráty prostředků způsobené finanční pákou. 74% - 89% retailové investory přijde o peníze při obchodování s CFD. Měli byste zvážit, zda rozumíte, jak CFD funguje a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty vašich peněz.

SK: Viac informácii o možných rizikách nájdete tu.
CZ: Více informací o možných rizicích náleznete zde.

-

Kryptonovinky.sk © 2019
Kryptonovinky.com © 2019

-